LJajić: Turizam može da poveže Balkan, kao nekad sport

Beta

26. 01. 2017. u 14:17

Region Zapadnog Balkana nekada je povezivao sport, a sada, zbog populizma i nacionalizma, jedino turizam može da preuzme tu ulogu, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić

Љајић: Туризам може да повеже Балкан, као некад спорт

Foto Tanjug, AP

Region Zapadnog Balkana nekada je povezivao sport, a sada, zbog populizma i nacionalizma, jedino turizam može da preuzme tu ulogu, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić.


On je na poslovnoj konferenciji u Beogradu "Regija za turizam, turizam za regiju" istakao da jedino u toj privrednoj grani postoji saglasnost država u regionu da sarađuju i da ga unapređuju na bazi interesa.


"Prošle godine je (svetom) putovala 1,25 milijardi ljudi, a od toga 620 miliona iz Evrope i zato treba da tražimo šansu da svako dovede bar deo tih ljudi i u naš region. Što je destinacija potencijalnih turista udaljenija, sve je veća potreba da se regionalno udružimo i pokušamo da ih dovedemo jer su šanse da to pojedinačno uradi svaka država nikakve", rekao je LJajić.


Zbog toga, kako je istakao, zemlje bivše Jugoslavije treba da "kreiraju zajedničku turističku ponudu "za najveća turistička tržišta kao što su Kina, Japan, SAD i Kanada".


"U 2015. godini putovalo je 128 miliona Kineza i potrošili su 250 milijardi. Deo tog 'kolača' treba da uzmemo i mi iz regiona. Srbija je stvorila dva preduslova: ukinula je vize, a otvoriće se i direktna avionska linija iz Beograda do jednog od njihovih najvećih gradova. Želimo da sa zemljama regiona pokrenemo konkretnu akciju za privlačenje tih turista", rekao je LJajić.


Srbija je s bivšim republikama SFRJ, kako je rekao, već nastupala ili je to u planu, tako da će u SAD, zajedno sa Slovenijom, ponuditi turističke destinacije, a u Istanbulu je otvorila predstavništvo s Bosnom i Hercegovinom.


Dodao je da "zajedničkim snagama treba učiniti da region postane vidljiviji", i da se moraju više posećivati sajmovi, dovoditi turoperatori i drugi turistički poslenici. ;


Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da "turizam sve više doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP)".


"Jedan evro zarađen od turizma generiše kroz potrošnju još 3,5 evra", rekao je Miletić.


Kopredsedavajući Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je rekao da je turizam motorna snaga i razvojna šansa, ali da su, bez regionalne infrastrukture, male šanse za privlačenje turista.


"Moramo kreirati imidž da ovaj region nije samo mesto sukoba, već i mesto dobre turističke ponude", rekao je Egrlić.


Kopredsedavajući Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istakao je da se turizam tretira kao "tihi izvoz" jer kada turisti dođu, troše devize.


"Tihi izvoz možemo obezbediti samo kao region jer smo pojedinačno mali", rekao je Jašarspahić.


Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović istakao je da turizam značajno podiže rast BDP-a i turisti sada ne posećuju samo velike gradove, već i manje, što utiče na ravnomerniji razvoj zemalja.


On je rekao da postoji dobar program regionalnog turizma u oblasti istorijskog nasleđa, gastronomije i avanturizma, ali da to ometa nedovoljna bezbednost.


EU će, po njegovim rečima, sa 5,5 miliona evra finansirati unapređenje turizma u regionu.


Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da turizam nabrže može da promeni sliku regiona, ali je upozorio da bezbednost nikad nije bila lošija u poslednjih 10 godina, i rekao da turizam može da utiče na političare kako bi se smanjile tenzije.


"Za bolju regionalnu saradnju treba graditi poverenje, ali ono ne može da se temelji na prošlosti, već na gledanju u budućnost", rekao je Ivanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Чикаго

26.01.2017. 15:27

Када ће да се отвори заједничко представништво са државом Република Српска ? Такођер, боље отворити представништво са Истром, а заборавити на Хрватску.са њима ништа више заједничко

Eh

27.01.2017. 10:20

@Чикаго - objasni ti to "starim Beogradžanima"... prežaliti ne mogu. Al' nije više isto, i kad odu...

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

27.01.2017. 18:16

@Чикаго - Naša županija ima više turista nego sav zapadni Balkan. Da se znate ravnati.

Jasenovac - 700.000

28.01.2017. 02:52

@Чикаго - Ima , ima .. samo što polovina hotela u toj tvojoj županiji je kupljena od strane albanaca, italijana i rusa. A drugo, Dalmacija, država sa 1 milion stanovnika je zadužena oko 20 milijardi Eura, dok Srbija sa 7.5 miliona stanovnika je dizna 35 milijardi eura. Pa ako znaš matematiku, shvatićeš u kakvim ste problemi

Jedno grčko ostrvo

29.01.2017. 09:01

@Чикаго - ima više turista nego cela Rvacka... prihod od turizma tri puta veći, kao i BDP. Austrija, koja nema more, ima dva puta više turista i pet puta veće prihode od turizma. Vi ste slepo crevo i za Rvacku, a, ,kamoli, za Jevropu.

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

30.01.2017. 18:24

@Чикаго - Jasenovac 70.000 - Većina hotela je u vlasništvu hrvatskih kompanija samo pojedinim upravljaju stranci doduše za dobru plaću ali više Todorić donese iz Srbije nego svi ovi prije spomenuti upravljači. A inače u Dalmaciji malo turizma, malo ribanja, malo masline i vinova loza ma Kalifornija čovječe, ako ne vjeruješ dođi i vidi.

Bozidar

28.01.2017. 00:52

То је концепт да им Београд буде Европски Банкок, како је Туристичка организација званично изнела у Амбасади у Москви пре пар година. Или преведено на српски језик - да Београд развија секс туризам.

Marko

28.01.2017. 11:14

Ne treba nama Hrvatima nikakva zajednićka turistićka akcija na ovim prostorima.Mi imamo mno više prirodnih ljepota nego vi svi zajedno.Naš prihod od turizma je oko 10 milijardi eura,što vi svi zajedno ne možete ostvariti.Nama dolaze iz svih dijelova svijeta turisti,a vama?

dosta više propale politike, osmislite nešto normalno

28.01.2017. 21:24

@Marko - Ja nisam zainteresovana ni z akakve oblike saradnje sa razbraćčom. Meni su oni što i Bugari, Rumuni i Mađari, na primer. Prestanite sa tim glupostima o saradnji bilo kog vida. Jer šta ako progovorim ekavski u BiH ili ne daj bože Krvatskoj?

bla bla bla

28.01.2017. 21:25

@Marko - Gledala sam onae filmove dokumentarn e kako ubijate turiste, iz Australije bi, činimi se. Da svi vas obožavaju.