Novi beogradski hoteli nude posao za 5.000 ljudi

A. Krsmanović

04. 01. 2014. u 20:58

Ukoliko svi investitori ispune obećanja, u Beogradu će turisti od ove godine imati bogatiji smeštaj. U 2014. otvoriće se tri garni hotela i nekoliko klasičnih sa četiri zvezdice

GOTOVO 5.000 novih radnih mesta moglo bi da se otvori ove godine u Beogradu ukoliko svi investitori ispune obećanja i otvore nove hotele koje su najavili. Pored upravo otvorene „Kraun plaze“, ali i hotela „Radison“ preko puta Sajma, koji će imati 240 soba, i koji tek treba da primi prve goste, srpska prestonica će postati bogatija i za nekoliko „butik smeštaja“.

Prvi od njih, „Monin“ hotel „Argo“ biće otvoren u februaru i nalaziće se preko puta „Beograđanke“ (ugao Kralja Milana i Resavske). Ovaj hotel imaće tri zvezdice, dvadesetak soba, a biće uređene u stilu evropskih butik hotela i radiće po garni principu. Bivši jugoslovenski olimpijac Milan Spasojević odlučio je da u Zagrebačkoj ulici, u Savamali, otvori - „Džamp in“. Ime je logično, jer je Spasojević bio rekorder u troskoku, pa će slike poznatih atletičara moći da se vide svuda po hotelu. Ovaj hotel sa 49 soba, kao spoj starog i Novog Beograda, biće nekoliko „skokova“ ispred svog vremena.

I u kompaniji „MK mauntain rizort“ odlučili su da se „spuste sa visine u doline“, pa upravo završavaju hotel na uglu Takovske ulice, preko puta RTS. I ovaj hotel biće garni, zvaće se „88 rums“, imaće četiri zvezdice, a otvaranje je planirano početkom februara. Sa novim urbanističkim planom, koji dozvoljava da se soliteri ponovo grade u Novom Beogradu, ništa ne stoji na putu izgradnje nebodera pored hotela „Jugoslavija“, što su uslovljavali vlasnici kako bi počeli sa renoviranjem. Većina hotela koji će biti otvoreni imaće četiri zvezdice, a Beograd već ima 27 takvih objekata.

“HILTON“ I “MARIOT“ Veliki brendovi poput „Hiltona“ i „Mariota“ nezaobilazna su tema kada se pomene srpsko hotelijerstvo. Oba lanca godinama najavljuju da će njihova reklama zasijati u prestonici. Prema najnovijim informacijama radovi na „Mariotu Kortjard“ počinju u januaru, a u hotel, na mestu nekadašnjeg „Jugodrva“ u Vasinoj ulici, biće uloženo 25 miliona evra. Prostiraće se na 7.000 kvadrata i biće završen za najviše 12 meseci. Radovi su neprestano odlagani zbog - papira i raznih dozvola. Loše je prošao i „Hilton“ koji je, očigledno, brend planirao da preda sumnjivim investitorima koji ili nisu imali novca i dozvole ili nisu imali sreće. Prema poslednjim informacijama „Hilton“ bi trebalo jednog dana da bude otvoren na lokaciji „dva kralja“, u ulicama Kralja Milana i Kralja Milutina.

- Istina je da Beograd ima dovoljno hotela sa četiri zvezdice, ali našoj prestonici svakako treba još smeštaja - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera HORES. - Srbiji je, pre svega, potreban superior hotel koji će da povuče kompletnu privredu. Potreban nam je i turistički, veliki hotel sa tri zvezdice u koji će moći da se smeste putnici iz čitavog autobusa ili aviona. Međutim, uz sve to nama je potreban renoviran Sava centar koji će pokrenuti kompletnu industriju.

U Turističkoj organizaciji Beograda oduševljeni su pojavom novih hotela, jer veruju da će to biti zamajac dobrog dela prestoničkih usluga. Od gostiju hotela žive i taksisti, vlasnici restorana i kafića, butici, pa i turističke agencije.

- Ukolko se otvore svi najavljeni hoteli mogli da bi da generišu posao za skoro 5.000 ljudi, jer novootvoreni „Kraun plaza“ pripada grupaciji „Interkontinental“, kojoj će biti u interesu da ga puni gostima - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. - Svi ti gosti moraju da doručkuju, prevezu se, ručaju, nešto kupe. Naša namera je da se kompletno okrenemo privredi i u narednom periodu održaćemo niz sastanaka sa svima koji žive od turizma prestonice da vidimo kako bismo mogli da od turista zaradimo što više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

opasn plan

05.01.2014. 00:29

ovaj genijalan plan mora da su smislili novi savetnici tipa Stros Kan , gde su predvidjeni poslovi za srbe da budu sobarice i zlatne ribice ,da ispunjavamo zelje stranaca po Beogradu , stranac mora da jede , mora da kupi i mi da budemo sluge za 1 dolar ,ovo ce nas baciti u jos vece siromastvo

CpbuH

08.01.2014. 03:32

@opasn plan - Ne no ce sve biti direktor do direktora. Polako komunjare, svako radi ono zasta je sposoban. Uostalom, nije sramota biti sobarica, sramota je biti idiot i ne htjeti raditi nista sto ti je "ispod casti". Rodjeni amerikanci rade poslove koje srbi nikad nikada nebi radili, i ne postoji stigma zbog toga.

alex miles

07.01.2014. 05:11

Lepo i krasno, ali prvo recite "HOP" pa onda skocite. Bilo bi postenije nego ovako. 500 bi bilo lepo za pocetak, a 5000, ma ajde, bajke za malu decu.

zakara

07.01.2014. 17:14

Hotela nikad dosta, samo u odnosu cena i kvalitet ponude, nije prihvatljiva za lokalno tj domace stanovnistvo. A da japanci u masnovnim eskurzijama dolaze da vide Beograd, nesto bas i nedolaze.

Nikolaus

08.01.2014. 10:56

Ja radim u ugostiteljstvu jako dugo....ali prvi put cujem za termin "garni hotel"...klasican pleonazam jer "garni" na madjarskom znaci nista drugo do hotel :-))

Maki

31.01.2014. 17:40

@Nikolaus - GARNI hotel je vrsta hotela namenjena poslovnim turistima sa zadrzavanjem max 3 dana ;-)