Borovnice iz saksije i za izvoz: Kako se četvoročlana porodica Petković iz Jagodine se uspešno posvetila voćarstvu

Z. GLIGORIJEVIĆ

ponedeljak, 25. 05. 2020. u 13:21

Боровнице из саксије и за извоз: Како се четворочлана породица Петковић из Јагодине се успешно посветила воћарству

Porodica sa savetodavcem (desno, Foto Z. Gligorijević

Košnica sa 400 bumbara zaduženih za oprašivanje

TOKOM vanrednog stanja, Sandra i Ivan Petković iz Jagodine su marljivo radili oko 3.900 sadnica borovnica sorte djuk, koje su na 90 ari posadili krajem marta prošle godine. Za njihovu kupovinu su iskoristili subvencionisani kredit Ministarstva poljoprivrede, koji će sebe početi da otplaćuje već ove godine.

Pritom, lane su ubrali oko 100 kilograma, a sada očekuju oko tri i po tone jer bi svaka sadnica trebalo da im donese 700 grama voća. Maksimum od tri kilograma očekuju za tri godine...

- Kada sam shvatio da butici sa garderobom, kojima se bavim već dve decenije, više nemaju razvojni potencijal, te video da su mnogi sportisti, političari i bankari počeli da se bave uzgajanjem borovnica, odlučio sam da se posvetim ovom voću. Odlučio sam se za borovnice u saksijama, jer je to nova tehnologija - objašnjava Ivan Petković, koji je kupio imanje u selu Međureč.

Sadnice je uvezao iz Holandije i zasadio ih u saksije od po 26 litara, te obezbedio navodnjavanje iz sistema "kap po kap". Potom je postavio protivgradnu mrežu, a kupio je i košnicu sa oko 400 bumbara, koji baš ovih dana oprašuju cvet borovnice.

Ivan Petković


Petkovići su već u postupku dobijanja sertifikata evropskih marketa nazvanog "Global gap", jer žele da izvoze i sve nade polažu u otkupni centar u Orašcu iz kojeg je dosad borovnica plasirana u "zemlju lala".

- Virus je sprečio Holanđane da dođu u Šabac, najveće područje pod borovnicom, i edukuju nas za rezidbu. Verujem, međutim, u to da pandemija neće uticati na cenu, koja je prošle godina bila i šest evra po kilogramu. Iako je djuk prevaziđena sorta, odgovara joj naše podneblje, a dodatna prednost je i to što ona u Srbiji stiže kada ovog voća nema nigde u svetu - zaključuje Ivan, čija je supruga Sandra nosilac gazdinstva, a sa sinom Matejom i ćerkom Sarom zasad mogu sami da završe sve poslove.

Jedino će im za berbu svakodnevno biti potrebno po petnaestak radnika.


VIŠE ZASADA

SAVETODAVAC za voćarstvo i vinogradstavo u Poljoprivredno-savetodavno-stručnoj službi iz Jagodine Igor Andrejić kaže da je na ovom području petnaestak hektara pod borovicom, pri čemu se trećina gaji u saksijama.

- Pre tri godine, čitava Srbija je imala samo 600 hektara ovih zasada, a sada je to već premašilo 2.000. Domaćinima je naša pomoć dragocena, naročito pri apliciranju za državne subvencije - tvrdi Andrejić.