KRUŠEVAC-STRUČNjACI Opšte bolnice Kruševac formirali su poseban Tim za psihijatrijsko-psihološku podršku tokom vanrednog stanja. Kako predočavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, članovi Tima će telefonskim putem pružati psihološku podršku stanovništvu u vezi sa eventualnim psihološkim posledicama u kriznim situacijama.

Cilj je da se i ublaže teškoće prouzrokovane celim stanjem i da se spreče ozbiljniji psihički problemi.


-Svi koji osećaju strah, uznemirenost, jak osećaj anksioznosti ili napade panike, teško podnose boravak u izolaciji ili im je potreban bilo kakav stručni savet i razgovor o izazovima koje nose vanredne mere i izolacija, sa kojima se svakodnevno susreću, mogu se javiti našem timu-navodi dr Vesna Stević-Gajić,direktorka Opšte bolnice.


Iz bolnice napominju da mole za strpljenje i toleranciju, budući da postoji pojačana potreba građana da stupe u kontakt sa stručnjacima. Telefoni su,podvlače, namenjeni isključivo pružanju psihološke podrške stanovništvu.


Kontakt telefon za dežurnog psihijatra je 037414-656 od 08 do 21 čas, a psihologa 037/414-539 od 08 do 13 sati.


U isto vreme, telefonsku podršku pruža i Onokološko savetovatovalište “Narcis”. Pozivom na SOS broj savetovališta 037/350-6000 možese dobiti podršku, pomoć i odgovore na psihosocijalna i zdravstvena pitanja od tima stručnjaka i volontera (psiholozi, socijalni radnik, medicinski tehničari, fizioterapeut, nutricionista).


-Na relaciji kuća-bolnica, taksi udruženje “MEGA”,prevozi besplatno onkološke pacijente, koji žive sami ili koji nisu u mogućnosti da na drugi način dođu na pregled ili terapiju-naglašavaju u Štabu za vanredne situacije grada.-Svi pacijenti koji u ovom periodu moraju da dođu u Opštu bolnicu, a nemaju masku neophodnu pri ulasku, mogu putem savetovališta dobiju šivene maske iz donacije naše sugrađanke.


TAKSISTI STARIJIMA RAZVOZE HRANU


DOSTAVA osnovnih životnih marnica za Kruševljane starijih od 65 godina uz fikalni račun i bez usluga prevoza moguća je putem pet taksi-udruženja. NEXT taksi 037/434-343, BOSS taksi 037/444-555, URBAN taksi 037/499-499, Moj grad - moj taksi 037/492-492 i MEGA taksi – 037/474-747RASINSKI OKRUG:POTVRĐENA 43 SLUČAJA


PREMA poslednjim podacima, na teritoriji Rasinskog okruga, potvrđeno 43 slučaja KOVID-19,a očekuju se rezultati briseva prosleđenih Veterinarsko-specijalističkom institutu u Kraljevu. Lečenje pacijenata sa korona virusom odvija se u na Infektivnom odeljenju kruševačke bolnice i u KC Niš.