PREMIJERKA Ana Brnabić i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar su u Prokuplju označili početak preuređenja oko 25.000 kvadratnih metara ovdašnjeg Doma zdravlja u koji će, zarad objedinjavanja primarne i sekundarne zaštite stanovništva, biti izmeštena Opšta bolnica "Dr Aleksa Savić".

Prva faza radova će tokom narednih 240 dana podrazumevati rekonstrukciju krova, sređivanje fasade i stolarije, obnovu klimatizacije, a koštaće milijardu dinara.

- Investicija je značajna ne samo za žitelje Prokuplja, već i ljude iz Kuršumlije, Blaca i Žitorađe, koji će, na kraju posla, imati jedan od najsavremenijih zdravstvenih centara u ovom delu Srbije. Štaviše, ulaganja u Toplički okrug će omogućiti da nova ustanova dobije i aparate kakvih nema u Beogradu ili Novom Sadu - istakla je Ana Brnabić, precizirajući da će kompletan projekat koštati oko tri milijarde dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Zdravlje ljudi u prvom planu


Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović veruje da će sastavljanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite najviše koristiti pacijentima koji ubuduće između svog izabranog lekara i specijaliste neće morati da prelaze oko četiri kilometra, koliko su udaljene sadašnje zgrade DZ i Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić".

Inače, za jedan od najvećih projekata koji su dosad realizovani u Toplici, osim beogradskog "Termomonta" zadužene su još četiri firme iz prestonice, a sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Radovi se obavljaju na površini od oko 30.000 kvadratnih metara, od kojih je 25.000 korisnog prostora.

POČETAK Dr Lončar, Brnabić i SimonovićPROJEKTI

U PROKUPLjU su u petak najavljena još dva izuzetno značajna infrastrukturna projekta. Bliža realizaciji je izgradnja industrijske zone, što je posao koji će koštati više od 190 miliona dinara i trebalo bi da doprinese masovnijem dolasku inostranih investitora.

Početak radova na auto-putu ka Prištini, koji će prolaziti i preko teritorije Prokuplja, zavisi od administrativnih i drugih neophodnih aktivnosti, a najavljen je do kraja godine.