NAREDNE godine, pošto se zaposleni Radio-televizije Vojvodine presele u novosagrađeno zdanje na Mišeluku, ispražnjena zgrada u Ulici Ignjata Pavlasa zajedno sa čuvenim "Studiom M" biće pretvorena u muzej "2021" koji će biti čuvar istorije stripa, muzike, filma i kompletne kulturne baštine karakteriostične za Novi Sad i Vojvodinu.

U budući muzej čije oblikovanje će pomoći i Fondacija "Evropska prestonica kulture 2021" biće pohranjen i istorijat tamburaške muzike, kao i vojvođanskog stripa, koji je imao visoke domete u bivšoj zajedničkoj državi, arhiva "Neoplante" i "Zvezda filma" koje su iznedrile oko 1.300 filmova, zatim istorijat šlagera i drugih segmenata kulture ovog podneblja.

Takođe, u ovom muzeju, čija ukupna površina iznosi 3.000 kvadrata, biće i sadržaji kao što su kutak književnika Veljka Petrovića, Aleksandra Tišme, Draška Ređepa i drugih znamenitih ljudi. Na jednom mestu biće sačuvani i digitalozovani svi ti sadržaji, koji su predstavljali ponos Novosađana i atrakciju za turiste u minulim decenijama.

Pročitajte još - Studio M postaje muzej

Obrazlažući ovu odluku, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je za digitalizaciju već izdvojeno 40 miliona dinara.

- Biće mesta za moderno stvaralaštvo u ultramodernom prostoru koji podrazumeva digitalne forme, odnosno savremeni način prezentovanja, za šta nema mogućnosti u postojećim muzejskim prostorima u Novom Sadu - naveo je prvi čovek Pokrajinske vlade odgovarajući, ujedno, na primedbe opozicije (SRS, LSV, DS) koja je najavu novog muzeja okarakterisala kao "egzibicionizam".

U sklopu muzejske celine "Studio M" i dalje će biti koncertni prostor. Iz pokrajinskog budžeta biće uložena sredstva da se taj, sada prilično zapušten, prostor ponovo opremi za nastupe muzičara i druge kulturne programe.

Kada je o sredstvima reč, u budžetu za narednu godinu opredeljeno je 2,36 miliona dinara, uglavnom za plate budućih zaposlenih u toj kulturnoj ustanovi. Ostaje za sada nepoznanica koliko će ukupno koštati opremanje i digitalizovanje budućeg muzeja "2021".

STUDIO DOBRE MUZIKE

POŠTO je svoj bogat muzički život započeo 4. decembra 1965. godine, "Studio M" je minulih decenija ugostio sve najkvalitetnije muzičare iz regiona. Ovde je svoj prvi koncert 1980. godine održao mladi pijanista Ivo Pogorelić, a grupe "Bijelo dugme" i "Leb i sol" priredile su svoje prve koncerte izvan Sarajeva i Skoplja. U ovom studiju albume su snimali i Bajaga, EKV, "Laboratorija zvuka", Balašević, Zvonko Bogdan...