VESELIN Muhadinović iz Zmajeva, predsednik Saveza udruženja akcionara (SUA) Vojvodine, predložen je za dobitnika nagrade za lični doprinos borbi protiv korupcije "Verica Barać". Njega je za ovo priznanje, koje dodeljuje Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, kandidovalo oko 25.000 akcionara iz 50 privatizovanih poljoprivrednih preduzeća.

- Muhadinović se bezmalo 15 godina bori za prava radnika i zadrugara, obezvlašćenih privatizacijom poljoprivrednog zemljišta, ukazujući da su na delu neviđena korupcija i kriminal. U toj borbi je izgubio i krov nad glavom - obrazložio je inž. Branislav Janjušević, akcionar AD "Zobnatica" u Bačkoj Topoli.

Najvišim organima Muhadinović uporno predočava da državna i zadružna zemlja nije mogla da bude privatizovana, jer ima svoje titulare, a da su kupci kombinata, po zakonu, mogli da dobiju samo pravo korišćenja, a ne i pravo svojine društvenog poljoprivrednog zemljišta. Novi vlasnici su prisvojili oranice uz pomoć katastara u opštinama, u kojima su društvena, državna i zadružna svojina pretvarane u privatnu. Zbog toga je iz SUA Vojvodine podneto 11 krivičnih prijava Republičkom javnom tužilaštvu protiv odgovornih u katastarskim službama u 11 lokalnih samouprava i jedna prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv direktora Katastra u opštini Vrbas.

Pročitajte još - Pali zbog korupcije: Uhapšene tri osobe u Nišu, prodavali nelegalne testove za trudnoću

- Sva poljoprivredna preduzeća prodata su posle završene setve, pa su novi vlasnici samo skinuli letinu i njome platili "kupljenu" imovinu. Procenu kapitala u svim preduzećeima obavila su dva ista profesora, a revizor je bila jedna ista firma, što upućuje na to da je sve bilo dobro organizovano - napominje Muhadinović. - Privatizovano je 107 imanja, čiji su vlasnici prisvojili 75.000 hektara plodne zemlje. Ako se zna da hektar vredi 10.000 evra, država je oštećena za 750 miliona evra, a na drugoj strani su ostali radnici bez posla i akcija.

ZANIMLjIVA PODUDARNOST

Zanimljivo je da Muhadinovića i Vericu Barać, čije ime nosi nagrada za koju je predložen, povezuje još nešto osim istrajne borbe protiv korupcije. Naime, oboje su rođeni istog datuma, 14. jula 1955. godine.