POČELO je ikonopisanje čačanskog hrama posvećenog Svetom Vaznesenju Gospodnjem, a za oslikavanje nekadašnjeg manastira u slavu Bogorodice Gradačke je zadužen akademski slikar Radan Radojilović iz Ćuprije, koji je već ukrasio saborne hramove u Nišu i Kruševcu. Planirano je da radovi budu završeni do narednog Uskrsa.

- Posle osam vekova postojanja, zahvaljujući sabornosti i složnosti naše bratije, te nesebičnoj podršci gradske vlasti, u kupoli će biti oslikano Vaznesenje Gospodnje, praznik kojem je ovaj hram posvećen još od vremena kneza Miloša Obrenovića. Ispod će se nalaziti prikazi apostola Mateja, Marka, Luke i Jovana, a u međuprostorima četiri Hristova čuda iz Jevanđelja, te starozavetni veliki i mali proroci - kaže starešina crkve Marko Mirković.

Čačanski hram se, inače, prostire na 2.000 kvadratnih metara, ugovorena je cena od 12.000 dinara po kvadratu, a planirano je da radovi traju pet meseci.

- Hramovi se oslikavaju jer su ikona budućeg života kojem se svi nadamo i iščekujemo ga - poručuje starešina crkve, i napominje da je dosad prikupljeni novac dovoljan za početak velikog posla, ali će za završetak biti neophodna pomoć lokalne samouprave i vernika.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kaže da se baš dugo čekalo sa živopisanjem hrama koji potiče iz 12. veka i stariji je, na primer, od Studenice.


Pročitajte i: Posle incidenta u leskovačkoj školi, privedena majka učenice koja je povredila šest đaka


- Prethodnih godina smo za ojačavanje bogomolje koja je bila u prilično lošem stanju uložili oko 20 miliona dinara. Jer, i ovaj hram je, poput našeg naroda u Čačku i Moravičkom okrugu, prolazio kroz burne periode, te dvaput bio pretvaran u džamiju, ali je ostajao na ovom mestu i opstajao zahvaljujući vernicima. Sada želimo da na vru kupole, kao dar Grada, prvi bude oslikan pantokrator, ali je za to potrebno oko 1,2 miliona dinara, pa pozivam i dobrotvore da podrže zajedničku nameru da naredni Uskrs dočekamo u veličanstvenom ambijentu - zaključuje prvi čovek Čačka Milun Todorović.

OBNOVA Spoljašnji izgled drevne svetinje


BOGOMOLjA U VILjUŠI:

NA temeljima nekadašnjeg hrama, u čačanskom selu Viljuša je počela izgradnja crkve koja će biti posvećena Svetom Jeliseju. Već su iskopani temelji i obezbeđena kompletna infrastruktura, pa se kraj zidanja očekuje do kraja ove godine, a stavljanje pod krov tokom narednih pet godina.

Predsednik Saveta Mesne zajednice u Viljuši Slobodan Bodić kaže da je čačanska lokalna samouprava dosad izdvojila 950.000 dinara, a MZ oko 500.000 - koliko su donirali i ovdašnji vernici.