Druženje u 300 novih kvadrata

B. Caranović

nedelja, 25. 08. 2019. u 07:50

Дружење у 300 нових квадрата

Dnevni boravak za decu ometenu u razvoju u Aranđelovcu / Foto privatna arhiva

Uskoro se proširuje dnevni boravak za decu ometenu u razvoju u Aranđelovcu

VEĆ pet godina roditelji dece sa smetnjama u razvoju u Aranđelovcu čekaju novi objekat za Dnevni boravak svojih "večitih mališana". Osim toga, šest saradnika boravka bilo je nedavno na sastanku u Opštini Aranđelovac, tražeći da dobiju trajno zaposlenje preko ugovora o radu, a ne ugovora o delu kao do sada, zbog čega se svake godine u toku leta prekida njihov radni odnos na mesec dana, a o deci u tom periodu nema ko da brine. Iz Opštine tvrde da će za nekoliko meseci biti otvorene nove prostorije, a zaposleni dobiti nove ugovore.

Procenjuje se da u Aranđelovcu više od 30 porodica ima potrebu za dnevnim smeštajem dece ometene u razvoju. Na sadašnjoj lokaciji, u prostorijama od 60 kvadrata, obezbeđen je dnevni osmočasovni smeštaj za 15 korisnika, starosti od 12 do 51 godine. Na novoj lokaciji, prema rečima Bojana Radovića, predsednika opštine Aranđelovac, moći će da bude primljeno i dvostruko više korisnika.

- Žao nam je što nismo mogli ranije da obezbedimo nove prostorije, jer smo imali poteškoća oko pronalaženja adekvatne lokacije - kaže Radović. - Nedavno smo dobili blagoslov od Crkve Svetog Petra i Pavla i konačno ćemo na jednom od najlepših placeva u gradu, izgraditi montažni objekat od 300 kvadrata.

Kako Radović kaže, i do sada su svi korisnici Dnevnog boravka imali obezbeđen prevoz od kuće do Centra i nazad, obrok u boravku, plate za zaposlene, kao i sve što je potrebno za funkcionisanje boravka i rad sa korisnicima.

- Želim da naglasim da je Dnevni boravak za decu ometenu u razvoju naš projekt, koji revnosno sprovodimo već pet godina, izdvajajući za njega pet miliona dinara godišnje - objašnjava Radović. - Iako Opština nema obavezu da finansira rad boravka, smatramo da je neophodan i nikad nije bilo dileme da ćemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tako ćemo nastaviti i u narednom periodu.

Bojan Radović


Po rečima fizioterapeuta Ivane Otašević, koja je i majka korisnika i predsednica Udruženja koje je pokrenulo projekat Dnevnog boravka, i do sada je Opština obezbeđivala neophodna sredstva za rad, ali su prostor i regulisanje poslovnog statusa i dalje veliki problemi.

Trenutno deca nemaju adekvatne uslove za boravak, ali se nada da će obećanje nadležnih biti ispunjeno.

RADNO VREME

U Dnevnom boravku zaposlene su dve medicinske sestre - negovateljice, fizioterapeut, spremačica i dva defektologa od kojih je jedna koordinator projekta koja dolazi samo po potrebi. Negovateljice i spremačica rade osam sati dnevno, ostali zaposleni dolaze po dva ili četiri sata dnevno. Po rečima predsednika Opštine Aranđelovac Bojana Radovića, kada budu dobili ugovore o radu, svi zaposleni moraće da rade osmočasovno radno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije