TATATATIRA - mnogim generacijama omiljeni poklič legendarnog Branka Milićevića Kockice, posle desetak godina, ponovo je minulog vikenda odjeknuo Novim Sadom. Ovoga puta među mališanima okupljenim u Sportskom centru "Slana bara", na trećem po redu Festivalu kratkih pozorišnih formi za decu "Teatar na dar."

Na festivalu prepunom smeha, graje i veselja, učestvovalo je 12 pozorišnih trupa, a specijalni gost bio je legendarni Branko Milićević - Branko Kockica sa svojim Pozorištancem "Puž".

- Vidim da ovde nema policije i to je super. Znači, mi gusari moći ćemo da priredimo gusarsku pljačku i otmemo deci sve osmehe - rekao je Branko Kockica, junak detinjstva i današnjih mališana, kao što je to bio i za njihove roditelje, i bake i deke.

Mališani su Branku Kockici prilazili ne skrivajući oduševljenje. Njih je zanimalo i šta tačno znači reč "tatatatira", a on je objasnio da je ta reč služila za podizanje raspoloženja uoči polaska dece u prirodu na snimanje TV emisije. A zatim je ta reč postala nešto kao - znak prepoznavanja. Deci u Novom Sadu dopalo se to objašnjenje.

- Veoma sam se obradovala kada sam ga videla. Znam nekoliko njegovih pesama a sa starijom sestrom na televiziji pogledam ponekad neke njegove stare emisije - kaže šestogodišnja Sanja, a Marko i Lana dobacuju da vole Branka jer uvek nasmeje i njih i njihove tate i mame.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zahvalio je organizatorima jer predanim radom čine da Festival svake godine bude bogatiji i da okupi sve više učesnika i publike.

Pročitajte još: Branko Kockica: Iz "Puža" samo u raj

- Danas je Slana bara, a sa njom i Klisa i Vidovdansko naselje, centar kulture i stvaralaštva za decu. Posebno me je oduševilo što je ovde sa nama Branko Kockica, junak i mog detinjstva, od kojeg i danas deca mogu mnogo da nauče. Uživajte, radujte se i družite i neka vas teatar usmeri na prave vrednosti - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Publici su se, između ostalih, predstavili Pozorište iz kofera, Pozorište "Teatrilo", Pozorište iz ranca, Novosadski novi teatar, Upalimo reflektore i Studio "Željko Veseljko". Profesionalni glumci nastupali u predstavama koje su u potpunosti prilagođene najmlađoj publici.

I gradonačelnik uživao u predstavi - Grad Novi Sad i RTV


Ulaz je bio besplatan, a između predstava mališani su učestvovali u kreativnim radionicama. Manifestaciju organizuje Udruženje "Novosadski kutak" u saradnji sa MZ Slana bara, uz podršku Grada Novog Sada.

DA SE SUPER ZABAVIMO

PO rečima organizatorke Festivala "Teatar na dar" Sandre Stojkov, osnovna poenta je da se kod dece i mladih ljudi razvija osećaj za značaj kulture i pozorišta "i da se svi super zabavljamo".