DOBIJANjEM statusa grada lokalna samouprava u Boru ostvarivaće veći priliv novca u budžet, mogućnost za povećanje zarada u javnom sektoru, lakše i efikasnije apliciranje za projekte međugranične saradnje...

Ovo je, kako kaže gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, tek deo benefita koji će nekadašnja opština ostavriti nakon dobijanja statusa grada, o čemu Skupština Srbije trenutno raspravlja.

- Dobijanjem statusa grada, uprava će biti uređana na potpuno nov način, koji će biti daleko efikasniji - kaže Milikić. - Takođe, na osnovu toga dobićemo mogućnost uvećavanja takozvanih transfernih sradstava po osnovu poreza na zarade. To znači da će se u lokalni budžert sliti 13 odsto više novca, odnosno oko 200 miliona dinara!

Naš sagovornik naglašava i da dobijanje statusa grada za Bor znači da to mesto u pravom smislu te reči postaje centar regiona.

- Takođe, otvara nam se mogućnost i za povećanje plata u pojedinim oblastima u javnom sektoru - dodaje Milikić. - Uz to, moći ćemo da koristimo i državne fondove, koje dok smo imali status opštine nismo mogli da koristimo.

Gradonačelnik Bora kaže da je najveća prednost toga što je Bor dobio staus grada, lakše apliciranje u projektima međugranične saradnje, kao i veća mogućnost za dobijanje većih grantova.

PROČITAJTE JOŠ - Vršac, Kikinda i Pirot dobijaju status grada

- U narednom periodu Bor očekuju ozbiljni infrastrukturni projekti, koje će u novoj situaciji lakše moći da ostvari - ističe naš sagovornik. - Tu, pre svega, mislim na izgradnju novog gradskog kolektora, rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, čime će se gubici smanjiti za 65 odsto, rekonstrukciju bolnice i škola...

Aleksandar Milikić

Svi ovi projekti nezvanično su vredni više desetina miliona evra, a lakše će se ostvariti kada Bor bude dobio staus grada.


I PROKUPLjE ŠIRI NADLEŽNOSTI

DOBIJANjEM statusa grada Prokuplje će dobiti veći transfer novca, imaće veći finansijski efekat - objašnjava narodni poslanik dr Darko Laketić. On ističe da dobijanje statusa grada donosi perspektivu u suštinskom smislu.

- Prokuplje će kao grad imati organe i funkcije, poput graodnačelnika i Gradskog veća, ali i ustanove od javnog značaja, poput, recimo, Zavoda za javno zdravlje - ističe dr Laketić.D. Z.