Biciklista doktor za dvotočkaše

Jovica Bekić

20. 05. 2018. u 10:41

Jedan Apatinac postao "prinudni" majstor starog zanata. Prešao više hiljada kilometara i redom pobeđivao

Бициклиста доктор за двоточкаше

Dušan Ivanišević u svom servisu brzo popravi bicikl / Foto J. Bekić

APATINAC Dušan Ivanišević popravio je na stotine bicikala i prešao hiljade kilometara na običnom dvotočkašu, pa i pobeđivao na raznim takmičenjima.

Ovaj poznati majstor je, ostavši bez posla pre više od deset godina u ovdašnjem brodogradilištu, otvorio prvi specijalizovani servis za bicikle, i od tog posla, koji mnogi smatraju starim zanatom, solidno može da živi.

Dušan je bicikl zavoleo kao dete, a kao učenik je već počeo da odlazi na velika putevanja. Bio je prvak Vojvodine u ciklokrosu i brdskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ: Biciklom do Moskve i Minska

- Celu bivšu "Jugu" sam bolje upoznao i o ljudima više saznao vozeći bicikl nego što sam to u školi naučio. Kalio sam i sebe, vežbajući, okretanjem pedala, snagu mišića, izdržljivost i disciplinu. Sada starim dvotočkašima "snagu" dajem - kaže Ivanišević, popularni apatinski majstor za bicikla.

U njegovu "Osmicu" meštani svraćaju ne samo da poprave svoje dvotočkaše, već i da čuju poneku priču sa Duškovih vožnji.

- Moj brat Slavko i ja, sa prijateljem Dušanom Balaćem, godinama smo običnim biciklima, tada marke "partizan", odlazili do mora u Makarsku, na letovanje.

NEPONOVLjIVI "PARTIZAN" I DANAS mi dolaze mušterije koje još voze marke "pretis" i "partizan" iz pedesetih godina. Tada na biciklima nije bilo plastike, već su to bili pravi "gvozdeni konji" - priča naš sagovornik, koji za kratko vreme svaki kvar otklanja, dok mušterija ispije kafu.

Tada su, kako kaže, pravili posebne mape, kako bi kroz brdske krajeve našli put sa manje uzbrdica.

- Sa sobom smo uvek imali alat, rezervne pedale i lance, jer tada nije bilo "brzinaca" koji se danas voze - priseća se Dušan.

Kod njega danas biciklima specijalcima svraćaju stranci, kojih je sve više na dunavskom cikloputu. On im izlazi u susret, hitro popravljajući bicikle, jer oni uvek žure dalje, put Đerdapa. Osim što je majstor, on strancima rado objašnjava gde u gradu mogu da pazare ili da se odmore.

- Cikloturista je sve više. Stranci rado prolaze kroz naše krajeve, jer je tu priroda još netaknuta. Na njihovim specijalnim biciklima manje je kvarova, ali se tu i tamo desi da im je za popravku potreban majstor. Kada do mene dođu, pošto sam domaćin, popravku im obavljam "preko reda" - zaključuje Dušan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)