Na rafovima nema lekova

N. Subotić

11. 11. 2017. u 07:45

Sindikat Novosadske apoteke upozorava na kritičnu situaciju. Nedostaju i medikamenti sa "pozitivne liste"

На рафовима нема лекова

Prazni rafovi Novosadske apoteke Foto D. Dozet

STANJE u našoj ustanovi nikada nije bilo teže, lekova gotovo da i nemamo, a dobar deo radnika koji još uvek nije našao bolji posao čeka drugi krug otpremnina nadležnog ministarstva, pa da nas i oni napuste, upozoravaju iz Sindikata Apoteke "Novi Sad" ocenjujući situaciju u kojoj se ova zdravstvena institucija našla.

U sindikatu, takođe, ne isključuju mogućnost da radnici ove ustanove izađu na ulicu i tako upozore na kritičnu situaciju koju novosadski apotekari dele sa nizom državnih apotekarskih ustanova. Oni su se pre više od godinu dana našli u teškoj situaciji kada su ostavljeni da se izdržavaju od prodaje lekova.

- Sada retko dobijamo i lekove sa pozitivne liste, tako da su i pacijenti, posebno oni stariji, i oni u prigradskim mestima koji nemaju više apoteka, u ozbiljnom problemu - jasni su u sindikatu. - Kada nam je račun u blokadi, a to je vrlo često, ne stižu ni najvažniji lekovi, tako da je situacija teža nego ikada. Razgovori sa gradskim vlastima već dosta dugo traju, i redovno se održavaju. Mislimo da bi spas bilo jedino privatno partnerstvo, ali pitanje je hoćemo li uspeti da ga nađemo i dočekamo.

PRODAJNA MREŽA APOTEKA "Novi Sad" ima mrežu od 30 apoteka u Novom Sadu, ali što je za građane mnogo važnije i u gotovo svim prigradskim naseljima. Ukoliko se ove apoteke ugase, kako kažu upućeni, mnogo građana će imati problema sa nabavkom lekova.

Pročitajte još: Vučević: Privatni partner ili likvidacija "Apoteke Novi Sad"

Apoteka "Novi Sad", inače, nije direktan budžetski korisnik, odnosno ne dobija srestva iz gradskog budžeta, tako da je ograničena mogućnost da gradske vlasti diretno pomognu. Zbog ovakve situacije, i zbog isplaćivanja samo polovine mesečne zarade, ustanovu u poslednjih godinu dana napustilo šezdesetak radnika koji su uzeli otpremnine.

- Čuje se da bi do kraja godine trebalo da bude i drugi krug ovog programa, tako da bi od nas oko 120 preostalih radnika, mnogi mogli i da odu - kažu u sindikatu.

Ovo za novosadske apotekare neće biti novost, jer su radnici ove ustanove već dva puta protestovali, nakon čega su usledili razgovori sa gradskim vlastima. Rešenje problema najavio je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije