Predsednik Srbije Aleksandrar Vučić otvorio je danas Sajam šljiva u Osečini i najavio da će država sve više ulagati u ovaj kraj i da će građani moći da osete napredak i boljitak.


Vučić je rekao da se dogovara izgradnja lokalnih puteva u vrednosti od 1,5 miliona evra i naveo da se do sada najviše ulagalo u jug Srbije, ali da će sada prioritet biti ulaganje u ovaj kraj.


On je rekao da će država pomoći da fabrika Krušik - plastika u Osečini još bolje radi, da ima drugi status i da još više ljudi bude zaposleno.


Kako je rekao, nastaviće se sa dovođenjem investitora posebno onih koji žele da se bave preradom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.


Pecka je nekada bila čudo za celu Srbiju, a država će učiniti sve da taj kraj opet oživi”, rekao je Vučić, navodeći da polovina od ukupnog izvoza šljiva dolazi iz Osečine.


Govoreći o ulaganjima u infrastrukturu, Vučić je rekao da će put do Pecke biti završen do juna 2018. godine.


Proglašavajući Sajam šljiva otvorenim, Vučić je poručio da nas čeka bolja budućnost od prošlosti i sadašnjosti.


VUČIĆ:ZAKON MENjAMO UPRAVO DA BI ZEMLjIŠTE OSTALO NAŠE


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je danas da se stvara atmosfera kao da vlast donosi zakon o poljoprivrednom zemljištu da bi ga prodala, a ne, kao što jeste, da se zakon donosi upravo zato da bi se sprečila njegova prodaja.


"Bilo je predviđeno da od septembra dajemo zemlju strancima, a mi smo doneli odluku odnosno našli načina da im to ne damo. Oni (opozicija) uopšte ne čitaju i ne znaju o čemu je tu reč", istakao je Vučić.


"Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućiće da ono ostane naše", rekao je Vučić novinarima i primetio da su kritike opozicije besmislene pošto su upravo oni suprotno uradili kada su svojevremeno ispregovarali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.


VUČIĆ: GRADIĆE SE AUTOPUT ŠABAC - LOZNICA


Aleksandar Vučić je izjavio danas da će uskoro biti zakazan sastanak sa sedam opština Zapadne Srbije kako bi se oživeo taj siromašan kraj i najavio gradnju regionalnog autoputa Šabac - Loznica.


Na pitanje da li će se graditi autoput Šabac - Loznica, Vučić je rekao da se već radi na tome i traže načini finansiranja, kao i da neće za sada davati nikakve rokove za taj projekat.


"Ako bi se gradila šnel štrase ili brza saobraćajnica po dve trake potebno nam je između 75 i 90 milona evra", naveo je Vučić.


Dodao je da se razmatraju načini finansiranja, ali tako da se ugrozi javni dug i izrazio uverenje da će taj projekat može uspešno da se realizuje.


VUČIĆ: SAM SAM SKINUO SVOJE SLIKE


Jedini sam predsednik koji je sam skinuo saoptvene slike u Predsedništvu Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i poručio da razume frustracije nekih ljudi, ali da se ne seća da su njegovi politički protivnici imali primedbe na slike Tadića, Koštunice i svih šefova države i pre i posle njih.


Vučić je, povodom primedbi nakon naloga ministra odbrane Aleksandra Vulina da se u prostorijama vojske i ministarstva kače portreti predsednika, rekao da njemu ne trebaju slike, već rad i dela.


"Molim Vulina da to ne radi", rekao je Vučić novinarima u Osečini.


VUČIĆ:MEKALISTER ZNA STANjE SRPSKE EKONOMIJE


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom kritike dela opozicionih lidera na sastanku sa Dejvidom Mekalisterom na račun srpske ekonomije, da veruje da je Mekalister posle tog sastanka bio u odličnom raspoloženju, jer bolje od njih zna kakvo je stanje ekonomije Srbije.


"Mislim da je otišao u dobrom raspoložneju posle toga, jer, izgleda, bolje zna od njih u kakvom je stanju srpska ekonomija" rekao je predsednik Srbije novinarima u Osečini.


Kako je rekao, izgleda da oni ne vide pravo stanje stvari od "silnih brčkanja i letovanja" i podvukao da Srbija prvi put ima ne samo budžetski suficit kao prošle godine, već i opšti suficit, na nivou čitave države i to bez privatizacionih priliva.


VUČIĆ O RAZGOVORIMA SA VELIKOM KINESKOM KOMPANIJOM


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas su u toku razgovori sa kineskim kompanijama i da se jedan "veliki kineski investitor dvoumi da li da otvori fabriku u Srbiji ili u Slovačkoj", kao i da je reč o investiciji od nekoliko stotina miliona evra.


Na pitanje novinara šta radi Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom, Vučić je rekao da kancelarija radi svoj posao i da predstavlja kancelariju za vezu za unarpeđenje saradnje.


"U toku su razgovori sa kineskim kompanijama. Naše je da molimo, da vršimo pritisak da dolaze što više", rekao je Vučić.


Ističe da se se trenutno "vodi borba" da li će kineska kompanija da investira više stotina miliona evra u Srbiju ili Slovačku.


VUČIĆ:PLAŠIMO SE, SEBE, BUDUĆNOSTI, REALNOSTI...


Aleksandar Vučić izrazio je danas sumnju da ćemo kao društvo uspeti nešto da se dogovorimo po pitanju Kosova i Metohije i da nešto uradimo, u interesu budućnosti, "jer se plašimo sebe, budućnosti i realističnog pristupa".


On je u razgovoru sa novinarima u Osečini najavio da će u septembru početi da se razgovara sa civilnim sektorom, crkvom, akademskom zajednicom i u parlamentu o pitanju Kosova.


ALEKSIĆ:ZAHVALjUJUĆI VLADI, OSEČINA SE RAZVIJA I RASTE


Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić rekao je danas na otvaranju sajma šljiva u toj opšstini da je Osečina jedan od najvećih proizvođača šljive u Srbiji, što je tradicija koja se u tom kraju neguje i do koje se drži još od kad je Srbija bila Kneževina.


On je istakao da je, zahvaljujući investicijama vlade u ovaj region, i naročito u put Valjevo-Loznica, ovaj region dobio mogućnost bolje distribucije šljiva.


"Danas je šljiva na trpezama širom sveta, zahvaljujući šljivi ovde se živi, dočekuje i ispraća. Uz bolju organizaciju i nastavak podrške države možemo još više da iskoristimo naš potencijal" , rekao je Aleksić.


Dodao je da se ulaže u poljoprivredu, da se grade mostovi i putevi i da se kultura i turizam razvijaju.


Na otvaranju su uručena i sajamska priznanja za najveće izvoznike šljive u Srbiji za 2016. Godinu, a to su porodična firma "Tehnobožići" iz Šapca i firma "Jovanović voće" iz Osečine.


Oni su dobili srebrni dukat, diplomu i čuturu za motivom šljive.