SRPSKA pravoslavna crkva u Eparhiji šabačkoj ove godine obeležava tri značajna datuma u svojoj istoriji: 215 leta od uspostavljanja episkopskog trona u Šapcu (1802), 190 godina od početka gradnje šabačke Saborne crkve (1827) i pola veka arhijerejske službe episkopa Lavrentija.

Eparhijski upravni odbor je, s toga, odredio da 16. jul bude dan kada će na svečan način biti obeleženi znameniti jubileji, a svečanost će biti organizovana u katedralnom hramu Eparhije šabačke, posvećenom svetim apostolima Petru i Pavlu, u gradu na Savi.

Tim povodom, eparhija je - sa šabačkom Crkvenom opštinom - već započela opsežne pripreme za generalno uređenje pomenutog hrama i porte. U toku je izrada arhitektonskog plana sa projektnim zadacima zarad realizacije koncepta koji predviđa da crkveno dvorište postane vrt duhovnosti i kulture u urbanom jezgru Šapca. To podrazumeva da postane otvoren prostor - za sve sugrađane i sa novim sadržajima.

- Uredićemo portu i dovršiti palionice sveća u sastavu priprate, izgradićemo još jednu ispovedaonicu sa desne strane, a do leta planiramo i podizanje modernog, besplatnog dnevnog boravka za decu, sa igraonicom na otvorenom koja će se nalaziti u severnom uglu porte, prema zgradi nekadašnjeg SDK. Biće tu i Klub za roditelje koji su u pratnji dece, a uredićemo i bašte za odmor, sa letnjim šankom za posluženje osvežavajućim pićima, sladoledom, desertima... - najavljuje predsednik Odbora za obeležavanje eparhijskih jubileja, protođakon dr Ljubomir Ranković.

Planirano je i otvoranje biblioteke sa čitaonicom - u sadašnjoj galeriji u Crkvenom domu - zatim, izgradnja vrta za predah i odmor posetilaca, u zapadnom uglu porte, između spomenika i ulice...

Uz hram će se nalaziti i savremen amfiteatar, sa južne strane spomenika, prema gradskoj pošti, a moći će da se koristiti za potrebe svih institucija kulture i prosvete grada na Savi.

- Predviđena je i izgradnja Paviljona kulture, u produžetku amfiteatra, gde će biti organizovani sadržaji iz oblasti literature i duhovnosti. Transformacija postojećeg kioska ispred bogomolje u modernu galeriju biće u arhitektonskom skladu sa hramom i Crkvenim domom... Kako bi se šabačka crkva i porta što kvalitetnije pripremile za proslavu, eparhijski Upravni odbor je odlučio da 16. februara u 19 časova, u Vladičanskom konaku, okupi najuglednije ljude iz grada Šapca, a svim donatorima i pomagačima biće dodeljene eparhijske neimarske gramate koje će nositi ime Jevrema Obrenovića, a svečano će ih uručiti patrijarh srpski Irinej - zaključuje protođakon dr Ljubomir Ranković.


NASTAVAK MISIJE

- NAŠI preci su, pre 190 godina, započeli izgradnju najmonumentalnijeg i najlepšeg hrama tadašnje Srbije. Na našoj generaciji je da taj podvig nastavimo i podignemo impresivan vrt kulture i duhovnosti moderne Srbije - kaže vladika Lavrentije, podsećajući na to da porta širom velikog hrišćanskog sveta predstavlja “produžetak kućnog praga i okućnice, odnosno sliku nas samih”...