Nišlije uče pravopis na mobilnom

M. RISTOVIĆ

22. 09. 2016. u 14:15

Нишлије уче правопис на мобилном
Nišlije osmislile aplikaciju "Vučilo" za osnovce i srednjoškolce. Zabavnu igricu dosad preuzelo 7.500 korisnika

Osnovci i srednjoškolci će ubuduće moći kroz zabavu da uče pravopis koristeći mobilne uređaje, zahvaljujući NVO "Nauči me", koja je uspešno realizovala projekat "Vučilo - Dolina magičnih reči".

Mlade Nišlije su napravile aplikaciju koja kroz igru omogućava učenje i vežbanje pravopisa srpskog jezika. Ova obrazovna onlajn igrica za smartfone i tablete, koju je već preuzelo 7.500 korisnika, namenjena je svima koji žele da se dobro zabave jureći Vučila kroz Dolinu magičnih reči i rešavajući njegove pravopisne mozgalice.

Na projektu su radili Milan Petrović, profesor srpskog jezika u OŠ "Sreten Mladenović Mika", Marijan Mišić, profesor srpskog u Gimnaziji "Svetozar Marković", Dragan Ignjatović, zadužen za dizajn igrice, kao i Slavko Ilić. Aplikacija je zamišljena tako da Vučilo trči i za sobom baca listove na kojima se nalaze pravopisni problemi, koje rešava igrač. Za svako tačno rešenje igrač dobija poene i sustiže Vučila.

- Vučilo je dr Haus srpskog pravopisa. On je odbegla knjiga, koja Dolini magičnih reči želi da vrati sećanje na pismenost. On je mudar, ali je i hirovit i sarkastičan. Voli da se igra i traži od igrača da učestvuje u njegovim igrama, a igrač mora da bude uporan i pronicljiv - objašnjava profesor Milan Petrović.

Da bi doskočili Vučilu, igrači moraju da budu naoružani znanjem. Njegovo ime nastalo je od reči veb i učilo, a namera autora je bila da asocijacijom vežu ljude za Vuka Karadžića.

Realizatori edukativnog projekta ukazuju na to da u školskim klupama osnovnih i srednjih škola u Srbiji sedi oko 850.000 učenika. Plan i program nastave srpskog jezika predviđa detaljno učenje pravopisa, i u osnovnoj i u srednjoj školi, ali ne daje previše prostora za uvežbavanje. Računajući na oduševljenost učenika novom igricom i tehnologijom, a svesni nedostatka motivacije da uče na uobičajeni način, NVO "Nauči me" je nastojala da ponudi inovativno rešenje, koje već na startu nailazi na odličan prijem kod mladih.

Autori su podršku za "Vučila" dobili kao pobednici prošlogodišnjeg takmičenja na konkursu "Superste", Erste banke i fondacije "Dokukino".

BESPLATNO

ZANIMLjIVU i edukativnu igricu svi mogu da koriste besplatno. Zasad, radi na svim mobilnim uređajima koje pokreće "Android" (verzija 4.0.3 ili novija), a uskoro se očekuje i aplikacija za "Eplove" uređaje.

Igrica je napravljena tako da u njoj možete provesti od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije