Zbog požara iskakali kroz prozor

M. RISTOVIĆ

08. 09. 2016. u 09:45

Stravičan požar progutao zgradu u Nišu, lakše povređeno dvoje stanara i dva vatrogasca. Devojka sa drugog sprata skočila u naručje komšijama. Vatrogasci izbavili staricu

Због пожара искакали кроз прозор

Foto M.Ristović

Čuo sam neko pucktanje u stanu iznad, a onda je moja supruga uletela u sobu i uviknula: "Požar!". Dok sam telefonom zvao vatrogasce, Hitnu pomoć i policiju, video sam kroz prozor jezičak plamena koji dolazi sa gornjeg sprata.

Ovako Dragan Ranđelović opisuje početak dramatičnog požara, u noći između srede i četvrtka, oko 22.30, koji je potom progutao zgradu u Ulici Rasadnik broj 10 na niškoj Palululi. Vatra je izbila u stanu na drugom spratu u kome tada nije bili nikoga i, srećom, nije zahvatila plinsku bocu od 12 litara, jer bi takva eksplozija izazvala veliku tragediju. Izgorelo je pet stanova, bez krova nad glavom ostalo je dvadesetak ljudi, a ni u ostalim stanovima više nema uslova za život.

- Da je požar izbio pola sata kasnije, već bi svi spavali. Ko zna šta bi bilo, jer bismo usnule ljude sporije mogli da evakuišemo i izvučemo iz vatre i dima - kaže Ranđelović.

Vatrogasci su brzo stigli, kao i sve raspoložive ekipe niškog Zavoda za hitnu pomoć. Vatra se proširila prema krovu. Zgrada je napravljena od azbestne ploča, što je otežavalo gašenje, ali su vatrogasci uspeli da spreče širenje požara na susedne objekte. Jedna devojka, kako bi se spasila od vatrene stihije, skočila je sa drugog sprata i pala u naručje nekoliko stanara.

Spašavanje Anke Božinov

U stravičnom požaru povređene su dve stanarke i dva vatrogasca. Oni su zadobili lakše povrede izazvane visokom temperaturom, kojoj su bili izloženi. Sreća je i da su stanari brzo reagovali sami. Izvukli su skoro sve starije komšije, a uz efikasnu akciju vatrogasaca, spasena je starica Anka Božinović (79), koju je plamen bio potpuno zarobio. Starica živi sama na trećem spratu. Zbog opekotina po leđima, grudima i rukama, zadržana na Hirurškoj klinici u Nišu.

Kaže da je gledala TV program kada je čula neko pucketanje i osetila dim. Otvorila je vrata i šokirala se, jer je hodnik bio pun dima...

- A onda se sve zapalilo u stanu, počela je da gori tavanica, pa šifonjer - priča nam Anka iz bolničke postelje. - Dok sam stajala kraj prozora, boreći se za malo vazduha, mislila sam, živa ću da izgorim. Dim je kuljao sa svih strana, osećala sam da mi leđa gore. Srećom, dođoše vatrogasci.

Anka Božinov

Zgrada u Ulici Rasadnik sagrađena je 1966. godine za potrebe tadašnje Duvanske industrije Niš. Stanari pričaju da je bila privremenog karaktera, bilo je predviđeno da se u njoj stanuje dve godine, a da potom bude poslovni prostor. Zbog dotrajalosti jedino ona u ovom delu Niša nije nadograđena. Pre dve, tri godine, investitor je hteo da je sruši do temelja i izgradi novu, međutim, stanari nisu mogli da se slože sa predlozima.

SPAVAJU KOD ROĐAKA

UZROCI požara još nisu poznati. Zgrada je potpuno uništena i u njoj je nemoguće stanovati, pa će biti obezbeđen smeštaj za ljude koji su ostali bez domova. Većina će spavati kod rođaka, a u četvrtak nikom nije bilo dozvoljeno da uđe u zgradu iz bezbednosnih razloga.

ZAHVALNA I ZA REČI UTEHE

- Kada sam mislila da mi nema spasa, vidim dvojicu vatrogasaca, mladi, skoro deca - priča Anka Božinović. - Kad su mi prišli jedan mi je kazao: "Ništa se ne sekirajte, sve je gotovo". Vezali su me konopcem, stavili na platformu i spustili na zemlju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije