Čačak ostaje bez mladosti

V. ILIĆ

09. 10. 2013. u 21:35

Svake godine iz grada na Moravi se odjavi oko 1.000 ljudi između 20 i 35 godina starosti. Život se sveo na svadbe, slave i sahrane

ČAČAK - Prema podacima Policijske uprave u Čačku i Republičkog zavoda za statistiku, iz grada na Moravi prošle godine mesto stanovanja odjavilo je oko 2.000 mladih, a pretpostavka Zavoda je da je polovina otišla van granica zemlje. U potrazi za boljim životom, gotovo čitava generacija svršenih srednjoškolaca najčešće odlazi u Beograd, Novi Sad, Kragujevac, ali mnogi za odredište biraju i Ameriku, gde bukvalno idu trbuhom za kruhom.

Pojedina istraživanja pokazala su da bi čak 95 odsto mlađih od 30 godina napustilo svoje rodno mesto, samo da im se za to pruži prilika.

Čačanska opozicija ističe da su sredstva koja se izdvajaju za programe zapošljavanja mladih apsurdno mala, a iznosi učeničkih kredita i stipendija među najnižima u Srbiji. Mladi se žale da u gradu nema ni kvalitetnog zabavnog i kulturnog života, nema bioskopa, pozorišta, zatvorenog bazena... iako su za sve te programe postojala obećanja čelnih ljudi. Mladi obično vole da citiraju Čačanina, koji je pre nekoliko godina otišao u inostranstvo uz poruku da se u ovom gradu život sveo na tri slova „S“ - svadbe, slave i sahrane.

- Od stvaranja nove-stare vladajuće većine u naš grad nije stigla nijedna investicija. Gradska vlast nema nikakvu saradnju sa lokalnom privredom niti sa resornim ministarstvima u Vladi, fondovima EU. Čačak je danas potpuno izolovan grad u kom od 2008. godine nema nijedne investicije, otvaranja novih radnih mesta niti šanse da se mlad čovek negde zaposli. U prilog tome gorovi podatak da je 35 procenata mladih nezaposleno - kažu u omladini DS.

Koordinator Kancelarije za mlade u Čačku, koja je počela da radi pre nekoliko meseci, Aleksandar Simonović, kaže da su razlozi koje mladi navode kada objašnjavaju svoju želju da odu iz Čačka to što nema posla, što se ništa ne dešava, grad je mrtav. Svi ti razlozi se mogu svesti na jedan -nedostatak perspektive.

TRAŽE ŠANSU U AMERICI

DA je odlazak u Ameriku najprivlačniji za mlade potvrđuje i jedna uličica u naselju Spomen-park od svega stotinak metara, iz koje je pet momaka u poslednjih godinu dana otišlo u Ameriku. Tamo uglavnom odlaze da rade u restoranima, kao dostavljači hrane na kućne adrese, vozači kamiona, da čiste ribu...

- Dobio sam vizu na deset godina i ove nedelje putujem u Ameriku. Tamo me već čekaju drugari koji rade u špediciji, tako da ću imati posao. Završio sam višu školu, a radiću kao vozač kamiona. Bolje je i tako, nego da ovde provodim vreme u četiri zida, bez dinara i na teretu roditelja - ispričao nam je Saša I. (25).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Gost iz Cacka

10.10.2013. 10:15

Ovo je sve manje vishe tachno. Licno, zeleo bih samo da dam savet ili predlog, kako god, u vezi zaposlenja. Ovo je upuceno mladima, starima, onim srednjima i koga god interesuje. 'Trziste rada' i opcije se mogu prosiriti, jednostavno, putem Interneta. Evo jednog primera/predloga https://www.odesk.com Naravno, postoje odredjeni preduslovi tj. potrebne 'kvalifikacije' kao sto je povezanost na net kao osnovna stvar i poznavanje stranog jezika. Ukoliko ispunjavate uslove shanse su velike...

ČA

12.10.2013. 13:15

@Gost iz Cacka - A šta ćemo ako neko ima sve predispozicije i kvalifikacije da bude direktor jedne firme i na birou je već nekoliko god. Nije baš tako kako pričaš. Ništa u Srbiji ni u Čačku nije lako. Na biro moram da idem redovno da overavam karton nosim podatke gde sam sve konkurisala i gde su me odbili a nikada mi nisu ponudili ni jedan posao, samo pričaju kako trebamo sami da idemo od vrata do vrata i molimo.

mladi preduzetnik

12.11.2013. 13:56

@Gost iz Cacka - neko ko ima sve predispozicije ne treba da ceka i moli za posao vec da sam pokrene isti.POGOTOVO neko ko kaze da ima kvalifikacije da bude ni manje ni vise nego DIREKTOR jedne firme.!!!! ovo nije vreme kvalifikovanih vec sposobnih i onih koji hoce i moraju da rade svakavke poslove. ko misli da je drzava duzna da mu da posao taj se grdno vara....

Bila nekad veoma uspešna ekonomija

10.10.2013. 19:44

Tranzicija i bombardovanje su uništili preduzeća gde je bilo zaposleno 90% Čačana: Sloboda, Fabrika Reznog Alata, Cer. Tranzicija je uništila 1 Oktobar, Čipsaru, Fabriku papira, Ishranu... Sve su to bili giganti u čijem su formiranju decenijama učestvovale desetine hiljada Čačana. Onda je došla 1999, pa posle 2000-ta. Posle 2000-te dosmanlije su počistile sve što je valjalo. Uništena su i mnoga privatna preduzeća koja su uspešno radila i za vreme sankcija.

Ivan

14.10.2013. 20:51

voleo bih da prestanete da izvestavate o ovome, ovo je stoti clanak na ovu temu i iz svog ovog kukanja kako odlaze mladi shvatice se da je to nesto lose za nas - a naprotiv, najbolja je opcija.

Mina

12.11.2013. 13:31

Prvo nam obezbedite uslove za normalan život u tom rodnom mestu, pa tek onda kukajte zašto ga napuštamo. Čačak volim, ali je istina da je mrtav. U Beogradu sam već godinu i po dana, tu sam upisala srednju školu i mogu iz iskustva reći da mi je život mnogo ispunjeniji od tad. Trebalo bi da pozorišne predstave, koncerti, bioskopske projekcije, festivali, takmičenja i razne manifestacije za mlade postoje u svim gradovima u Srbiji, a ne samo u Beogradu.