Preminuo legendarni američki atletičar: Otišao je metak iz San Benita

Đ. S.

nedelja, 07. 06. 2020. u 19:07

Преминуо легендарни амерички атлетичар: Отишао је метак из Сан Бенита

Bobi Morou

Moroua ljubitelji "kraljice sportova" će zauvek pamtiti po poddvigu sa Olimpijskih igara u Melburnu 1956. godine kada se okitio sa tri zlatne medalje

BOBI Morou, čuveni beli američki atletičar, preminuo je nedavno u 84. godini u svom rodnom gradu San Benitu. Morou, koji je zbog izuzetne brzine stekao i nadimak "metak iz San Benita", ostavio je velikog traga u atletici, a ljubitelji "kraljice sportova" će zauvek pamtiti njegov podvig sa Olimpijskih igara u Melburnu 1956, kada se okitio s tri zlatne medalje.


Na tim Igrama, Morou je ponovio podvig čuvenog Džesija Ovensa iz Berlina 1936, kada je bio najbolji na 100 i 200 metara, uz zlato u štafeti 4h100 metara. Inače, Bobi je to uspeo sa samo 20 godina. U tom trenutku je bio student Univerziteta u Abilenu, a do takvog dostignuća su posle njega uspeli da dođu samo Karl Luis (1984. u Los Anđelesu) i Jusein Bolt (2012. u Londonu). Ova "tripla kruna" iz Melburna, ali i 11 svetskih rekorda, doneli su mu mesto u Kući slavnih američke atletike, a stadion u San Benitu je nazvan po njemu.


Posle tog uspeha, Morou je sa uspehom trčao i naredne dve godine, međutim, povreda ga je omela i prekinula mu karijeru. Pokušao je da se vrati i za Olimpijske igre u Rimu 1960, ali nije uspeo da prođe testove koji su bili neophodni da se priključi trkačkom timu SAD. Kada je shvatio da mu je karijera okončana, Morou se vratio u San Benito i ostatak života proveo kao farmer na sopstvenom imanju.


BIO JE JAČI I OD VIRUSA

NEKOLIKO dana pre početka Olimpijskih igara u Melburnu, Morou je oboleo od nepoznatog virusa i izgubio pet kilograma pre početka takmičenja. Međutim, ni to nije moglo da ga spreči u nameri da trijumfuje, budući da je na 100 metara rutinski slavio, na 200 je postavio svetski rekord (20, 6 sekundi), a isto je učinio u štafeti 4h100 m sa vremenom 39,5.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije