Magnus Karlsen osvajač prvog u istoriji elitnog šahovskog internet turnira

Novosti online

ponedeljak, 04. 05. 2020. u 10:00

Магнус Kарлсен освајач првог у историји елитног шаховског интернет турнира
Prvi put u istoriji putem interneta odigran je šahovski turnir osam najboljih šahista sveta
Pobedom jednog od najboljih šahista u istoriji i aktuelnog prvaka sveta, Norvežanina Magnusa Karlsena, upravo je završen prvi elitni internet tunir u istoriji, "Magnus Carlsen Invitational".

Najbolji šahista u rejtingu FIDE, u finalu je bio bolji od najboljeg svetskog igrača brzopoteznog šaha, Amerikanca Hikarua Nakamure 2,5:1,5.

Prvi elitni onlajn turnir organizovao je Karlsen, a sponzori su obezbidili nagradni fond za sve učesnike od 250 hiljada dolara. Karlsenu će kao pobedniku pripasti najviše - 70 hiljada dolara.

Karlsen je u polufinalu bio bolji od Kineza Ližena Dina 2,5:1,5, dok je Nakamura, 18. u rejtingu FIDE, iskoristio svoju specijalnost da na turniru brzog tempa bude bolji od zemljaka Fabijana Karuane (4:2), koji je igrač top 3 na listi FIDE.

Prvobitno je turnir zamišljen sa osam najbolje rangiranih na listi FIDE, ali je Karlsen specijalno pozvao Nakamuru i tinejdžera iz Irana, Alirezu Firužu, koji je svtskog prvaka pobedio u finalu Banter blic kupa 15. aprila, pa je smatrao da 16-godišnji Iranac zaslužuje šansu da igra protiv najboljih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije