Selektor rukometaša Crne Gore Zoran Roganović u Švedskoj provodi vreme tokom pandemije zbog virusa korona. On je za „Vijesti“ pričao o normalnom životu u ovoj državi i otkrio stav ljudi kojima se ne dopada izostanak strogih mera.

- Počeo je polako da se podiže glas javnosti, traži se da se pooštre mere. Veliki je pritisak na zdravstvo, pogotovo u Stokholmu. Procene su da bolnice sljedeće sedmice neće moći da se izbore sa brojem zaraženih. Možda će država promeniti stav i strategiju - govori iz Eskilstune selektor rukometaša Crne Gore, Zoran Roganović.

Švedska je zemlja sa preko 10 miliona stanovnika, a virusom korona je zaraženo oko 5.500 ljudi, od toga je umrlo 282.

- Iskren da budem, meni više odgovara što sam u Švedskoj, jer ne znam kako bih se ponašao da moram da sedim kod kući. Izgleda, ipak, da ću morati.

U Švedskoj je rukometna liga poništen, bez proglašavanja prvaka i ispadanja, ali Roganović ne propušta priliku da trenira sa svojim izabranicima iz Guifa. Treniraju podeljeni u manje grupe.

- Iz Rukometnog saveza Švedske su klubovima stigle preporuke da što više treninga držimo na otvorenom, da otkažemo prijateljske utakmice, turnire, kupove, sva masovnija okupljanja. Nije nam zabranjeno, ali je sugerisano da to uradimo. Paniku je stvorilo što u dopisu piše da će te mere važiti do 31. decembra, zbog čega su mnogi pomislili da nijedno prvenstvo neće početi. Zato je Savez ubrzo poslao novo saopštenje i poručio da će doći do promene ukoliko se virus povuče na leto ili se smanji broj obolelih.

U Švedskoj je sve otvoreno, čak i vrtići i škole. Zabranjeno je na primer okupljanje više od 50 ljudi.

- Sve funkcioniše. Savet je da se drži distanca između metar i po i dva, to svi poštuju jer su jako disciplinovan narod. Odmah su prihvaćene sve mere i saveti, zato se nadam da neće doći do stanja koje ne bi moglo da se kontroliše. Što se kafića tiče, u njima je i pre epidemije bilo normalno da dođete sami i popijete kafu. Jedina razlika je što se sada više insistira na tome da se unutra naruči piće, a da se pije napolje.

Roganović se nada da se apokaliptične scene, poput onih iz Italije i Španije, neće videti u ostatku Evrope.

- Čovek kad gleda filmove na temu pandemija, pomislio kako nikad tako nešto nadrealno ne može da se desi. Nažalost, baš to se dešava - zaključio je Roganović.