SRBIJA pored mnogobrojnih vrhunskih asova u različitim sportskim disciplinama može da se podiči još jednim iz karatea. Njeno ime je Jovana Preković (24) i ona je svetska i evropska šampionka, članica Karate kluba "Knjaz" iz Aranđelovca i prva karatistkinja iz naše zemlje koja je ostvarila normu za OI (63. član olimpijskog tima Srbije).

Ipak, Jovana će kao i mnogi drugi, morati da se strpi za svoj debi na najvećoj smotri sportista, pošto su Olimpijske igre pomerene za sledeću godinu zbog pandemije virusa korona, koja je paralisala čitav sport na planeti.

- Najvažnije je da sam ostvarila normu koja meni i mom timu olakšava planiranje za pripreme i otkazivanje neće uticati na moj plasman. Kvalifikacioni period je trajao dve godine i bilo je mnogo izazova. Konkurencija je bila neverovatno jaka, a sve vreme sam po osvojenim bodovima bila u kvalifikacionoj normi i uspela da izborim učešće u prvom krugu - samouvereno, kao da se nalazi na tatamiju, počinje Jovana razgovor za "Novosti".

PROČITAJTE JOŠ: Odložene Evropske univerzitetske igre u Beogradu

POPULARNOST JOVANA je pravi primer na koga mnogi budući šampioni bi trebalo da se ugledaju, a po njenim rečima, karate polako postaje sve popularniji u našoj zemlji.
- Postoji velika zainteresovanost za karate, pogotovo kod mlađih uzrasta, pošto omogućava deci pravilan rast i razvoj. Time je doprineo i ulazak na program OI, tako da dolazi do velike promene i postaje sve praćeniji - ističe naša šampionka.

Sada je izazov, pre svega, održati formu i kondiciju u novonastalim okolnostima.

- Veoma je bitno da se svaki čovek brzo adaptira. Uspeli smo da napravimo salu u mom domu i improvizovali sve što je potrebno za trening.

Rođena Aranđelovčanka je apsolutno najbolja u svojoj konkurenciji (do 61 kg) i kao takva je jedna od glavnih favorita da se i iz Tokija vrati sa najsjajnijim odličjem oko vrata.

- Pritisak uvek postoji, ali onaj najjači je prošao čim sam obezbedila normu. Cilj mi je da predstavim sebe i svoju zemlju u najboljem svetlu. Ludački verujem u svoj rad i san. Svaka takmičarka će predstavljati opasnog rivala, ali najveći protivnik sam sama sebi i ako uspem da dobijem bitku sa sobom, biću znatno bliža medalji - filozofski naglašava Jovana.

Koliko je sport uticao na njen lični razvoj najbolje ona zna i ističe ključne osobine koje krase dobrog karatistu.

- Kroz karate sam naučila da pobeđujem svoje strahove i napredujem u svakom smislu. Naučio me je da budem disciplinovana, uporna, istrajna, odlučna i hrabra. I baš takav bi trebalo da bude svako ko želi da ostvari zapažen rezultat u našem sportu.

PROČITAJTE JOŠ: Kouts: Termin OI biće poznat u naredne četiri nedelje

S obzirom na to da će ovo biti debitantski nastup ne samo za Jovanu, već i za celokupni karate na OI, postavlja se pitanje na koji način će naša šampionka prići kako fizičkoj tako i mentalnoj pripremi za Igre.

- Sve je ovo bilo jedno novo iskustvo, kako za mene tako i za moj tim. Zajedno smo prošli kroz jedan zahtevan put kako bismo stigli do cilja, tako da ću sigurno zadržati sve one stvari koje su mi i do sada donosile uspeh - završava priču devojka koja je još jedan primer vrlo dobrog ambasadora Srbije i koja po ko zna koji put dokazuje da sport jeste najvredniji brend ove zemlje.

HTELA SAM DA BUDEM KAO GOKU
U ranom detinjstvu, mnogi oponašaju i hoće da budu poput superjunaka, a takav je slučaj i sa Jovanom koja je zbog jednog takvog i počela svoju karate priču.
- Moj trener Roksanda je držala časove karatea u svim vrtićima u Aranđelovcu, i deda je odlučio da me upiše jer sam bila zaluđena crtanim filmom "Zmajeva kugla", u kom je glavni junak Goku odlično baratao borilačkim veštinama, tako da sam htela da budem kao on - kaže Jovana.