MADA u Australiji poslednjih godina gotovo da i nema inflacije, karte za Australijan open po pravilu redovno poskupljuju. Ipak, i pored te činjenice u Melburn parku je iz godine u godinu sve više ljubitelja tenisa. Tako je lane zabeležen rekord od blizu 745.000 posetilaca za 14 dana, a već drugog dana ove godine oboren je rekord od 83.000 prodatih ulaznica.


Samo ulaz u ogromni kompleks "Melburn parka" košta 54 australijskih dolara (oko 34 evra), dok su najjeftinije karte za popularnu "Rod Lejver arenu" od oko 130 dolara već odavno rasprodate. Naravno, malo bolja mesta u istoj areni za treću i četvrtu rundu takmičenja koštaju i više od 400 dolara i takođe su rasprodate. Karte se, ipak, mogu naći preko posredničkih veb sajtova, naravno znatno su skuplje, tako se na primer može kupiti i karta za finale za oko 900 dolara (oko 560 evra).


PROČITAJTE JOŠ: Federer prejak za Krajinovića


Ali, trebalo bi istaći da je prihod od karata samo deo ukupne zarade organizatora, jer ogroman deo profita dolazi od prodaje rekvizita, majica, kapa, peškira... a najviše od hrane i pića. Restorana u "Melburn parku" je na svakom koraku, a najjeftiniji sendvič košta 12 dolara (oko 7,5 evra), dok se pivo može degustirati za 11 dolara.


Što se tiče rekvizita, najjeftinija kapa ili majica sa znakom AO košta oko 30, a one kvalitetnije su i više od 100 dolara...Ulaz u kompleks Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO