PANDEMIJA virusa korona suspendovala je košarku na neodređeno vreme. Iako je Evroliga prvom merom oročila pauzu do 11. aprila, učesnicima elitnog takmičenja jasno je da će dvorane verovatno ostati zaključane i posle tog datuma. Kao i da zamrznuto stanje opasno potkopava inače ne baš čvrste finansijske stubove evropskih klubova.


Svakim danom produžava se lista onih koji su dozvolili strancima, u velikoj većini američkim državljanima, da otputuju kući i period izolacije provedu u krugu porodica. Na njoj su i Crvena zvezda i Partizan.


PROČITAJTE JOŠ: Glupost Francuza izazvala haos u svlačionici Jute: Mičel oprostio Goberu što ga je zarazio virusom korona, ali je situacija daleko od savršene


ODLOŽEN ŽREB ZA TOKIO SVETSKA košarkaška federacija odložila je ceremoniju žreba za olimpijske turnire u muškoj i ženskoj konkurenciji na Igrama u Tokiju. Žreb je trebalo da bude održan 20. marta u Švajcarskoj, a FIBA će naknadno saopštiti novi datum.

Nogu je povukao litvanski Žalgiris, koji je prvi raspustio strane igrače, potom su se tim primerom poveli Olimpijakos, Asvel, Panatinaikos, koji su napustili trener Rik Pitino i igrač Džimer Fredet. Juče su strance ispratili i Makabi iz Tel Aviva i Hapoel iz Jerusalima.


Takve odluke ne podupire samo jedan razlog, ljudski da se izađe u susret zahtevima igrača koji žele da krizno vreme provedu u krugu najbližih. Drugi je finansijske prirode, o čemu su generalni menadžeri nekih evroligaša pismom obavestili kancelariju EKA u Barseloni i njenog izvršnog direktora Đordija Bertomeua.


- Ne možemo da trpimo gubitke na osnovu ulaznica, sponzorstava i drugih prihoda, a da potpuno sledimo potpisane ugovore sa igračima bez smanjenja. Razumemo da menadžeri i Asocijacija igrača Evrolige neće biti za to, ali svi moramo da budemo odgovorni i da se žrtvujemo. Odlučili smo da zamrznemo sve ugovore igrača i trenera, što znači da obustavljamo isplate dok se ne reši situacija sa ligom - stoji u dopisu upućenom Evroligi.


PROČITAJTE JOŠ: Partizanov predlog ujedinio Zvezdu i Budućnost: Trenutni plasman u ABA ligi ne može da bude konačan


Kako "Novosti" saznaju, Evroliga je uputila pismo učesnicima svog elitnog takmičenja i Evrokupa, u kojem ih, uz razumevanje za teškoće, poziva da poštuju propisane finansijske standarde. Navedeno je i da se menadžment EKA nada da će se steći uslovi da evroligaška sezona bude završena do 30. juna.


Generalni menadžer Bajerna Marko Pešić govorio je o gubitku procenjenom na milion evra, odnosno između 140.000 i 150.000 po utakmici. Na primeru Crvene zvezde, manjak u kasi iznosi između 40.000 i 50.000 evra po meču u Evroligi, računajući posetu od 8.000 do 10.000.


Najveći gubitak generišu plate igrača i sponzorstva u vreme kada nema utakmica. U slučaju da takmičenje traje do 30. juna ili zađe dublje u leto, efekti na budžete nekih klubova, posebno srpskih, mogli bi da budu razorni i ozbiljno ugroze funkcionisanje u narednoj sezoni.


KINEZI PRETE

KINESKA liga biće nastavljena 15. aprila, dva i po meseca posle objavljenog prekida zbog epidemije virusa korona. Svi strani igrači koji se vraćaju u Kinu moraće da provedu 15 dana u karantinu, što znači da bi trebalo da se jave između 23. i 25. marta. Igrači pod ugovorom koji odbiju povratak u Kinu biće suspendovani na tri godine od Kineske košarkaške asocijacije.