Juventus: Hejsel, reč koja budi nepromenjeni bol kao i pre 35 godina (FOTO/VIDEO)

Novosti online

petak, 29. 05. 2020. u 11:00

Јувентус: Хејсел, реч која буди непромењени бол као и пре 35 година (ФОТО/ВИДЕО)

foto: EPA

Strašna tragedija dogodila se u Briselu, u trenu, pred početka finala Lige šampiona italijanskog kluba i Liverpula
Italijanski klub iz Torina danas se seća, sa istom tugom kao i pre 35 godina, tragedije pred početak finala Lige šampiona, između Liverpula i Juventusa,  29. maja 1985. godine na stadionu „Hejsel“.

"Reč Hejsel jedna je od onih koje nikada nećemo zaboraviti", piše ispod pločice In memoriam 29-05-85 na zidu stadiona.

 „Prošlo je 35 godina, ali sećanje koje se budi na pomen reči Hejsel pamti svako ko je bio tada tamo, ko je gledao na televiziji početak prenosa, ali i onaj ko se nije tada rodio ali je za života čitao i slušao istorijske priče Juventusa. Tog majskog dana u Briselu je bilo sunce - sunce koje je pustilo svoje poslednje zrake na polje pred početak utakmice. Čim je sunce zašlo nastao je užas. U nekoliko trenutaka sve se dogodilo: naboj, trka za spas života, panika, rušenje zida... Stradalo je 39 osoba, skoro svi Italijani, a najmlađa žrtva imala je samo deset godina. Godine prolaze, ali ta reč i dalje evocira u nama isti, nepromenjeni bol. Hejsel ", posveta je Juventusa na godišnjicu od tragedije u Belgiji.


Predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabriele Gravina odao je počast na sećanje na žrtve tragedije u Birselu.

"Hejselska tragedija je večno upozorenje za svest o evropskom fudbalu. Nakon mnogih godina, emocija je još živa, sećamo se zašto se takva drama ne sme više nikada da se ponovi, rekao je predsednik Fudbalskog saveza Italije Gabriele Gravina