PRED Barselonom je dramatičan period u finansijskom smislu. Kako piše "Marka", Katalonci se nalaze pred "crnom rupom" od 100 miliona evra, zbog problema koje je izazvao virus korona. Prihoda, koji su bili zagarantovani nema, a rashodi su ogromni, pogotovo zbog velikih plata najvećih zvezda tima. Rešenje se zato užurbano traži.

Barsa je jedan od brojnih velikih klubova širom Evrope koji se suočavaju sa strahovima u vezi sa nedostatkom novca usled neigranja. Ipak, za klub sa stadiona "Kamp nou" taj problem je posebno neprijatan, jer je u pitanju 100 miliona evra, a to je deset procenata budžeta za 2019/2020. I zato čelnici kluba rade na programu spasa, koji bi se rešio privremenim smanjenjem plata.

Katalonci su navikli na redovne i značajne prihode od utakmica i prava na TV prenose. Klub je, tako, prošle sezone zaradio 93 miliona evra na prodaji ulaznica za domaće mečeve, odnosno 3,1 milion po susretu. Po toj logici, ako bi se suspendovale sve utakmice do kraja španskog prvenstva, kao one koje bi ih čekale u Ligi šampiona, gubitak bi bio 26,4 miliona evra. Uz bonuse UEFA za dolazak u završnicu takmičenja, recimo do polufinala, izostao bi dodatni 31 milion. Barsa je, inače, u osmini finala LŠ, i posle 1:1 u Napulju, nije odigran revanš.

Televizijski prenosi susreta u Primeri su još jedna stavka koja nedostaje. Klub je dobio oko 85 odsto predviđenih para, i trebalo je da prihoduje i ostatak, ali mečevi se ne igraju, i u kasu ne stiže predviđenih još 25 miliona.

Dalje slede i faktori, koji nisu direktno povezani sa samim takmičenjima, a to su zarade od prodaje dresova i suvenira, prihodi od muzejskih ulaznica, zatim od čuvenih Barsinih škola širom sveta... Procena je da je stvoren minus od 15 miliona evra zbog zatvaranja muzeja, koji je prošle godine uvećao konto kluba za 60 miliona.

IGRAČI PRIHVATILI SMANjENjE PLATE OD 70 ODSTO
Posle jednonedeljnih pregovora igrači i uprava Barselone postigli su dogovor o drastičnom smanjenju plata. Kapiten Leo Mesi saopštio je da su fudbaleri prihvatili smanjenje primanja za 70%. Istovremeno je najavio da će igrači pomoći da zaposleni u klubu ne trpe posledice krize. Usput je malo "zakačio" upravu rekavši da su igrači iznenađeni što su neki pokušali da nas gledaju kroz lupu.