Švajcarski „Mito bekrijo“ u prestonici Francuske

G. ČVOROVIĆ

18. 02. 2014. u 21:12

Vranjski ritmovi u džez i eksperimentalnoj obradi u Kulturnom centru Srbije u Parizu

PARIZ
OD STALNOG DOPISNIKA

EKSPERIMENTALNI, džez i etno aranžmani, inspirisani srpskim i balkanskim melosom, orijentacija su švajcarskog sastava "Igapo" koji je održao veoma zanimljiv koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Aranžmani, inspirisani tradicijom i melodijama s juga Srbije, kao što su "Mito, bekrijo" ili "Vranjska svita", posebno su bili napisani za ovu priliku.

- Volim jezik i ritmove Srbije. Naročito me inspirišu igre iz Vranja. Od malih nogu sam, zahvaljujući roditeljima, okružena tonovima iz celog sveta, a uživam u balkanskim ritmovima - kaže za "Novosti" pijanista, kompozitor i vođa sastava Valentina Mersije.

Studije je završila u Ženevi i Parizu, a onda je okupila grupu u kojoj su još violinista Valeri Bernar, klarinetista Filip Ehinger i kontrabasista Hezus Espinoza.

- Našu muziku je teško definisati. Često su ritmovi koji me fasciniraju kamuflirani i primećuju se samo u naznakama. Možda bi najtačnije bilo reći da je to muzika kojom se putuje - ističe Mersije.

Valentinu ka Balkanu vuku i koreni. NJen deda po majčinoj liniji, bio je Srbin, Aleksandar Popović.

- Srbiju je napustio još kao dete, za vreme Prvog svetskog rata. U Švajcarskoj ga je usvojila porodica, čije prezime i ja nosim - otkriva Valentina, koja se sprema da, u aprilu, prvi put u životu poseti zemlju svog daljeg porekla.

- Želim još više da se približim korenima. Da ostvarim kontakte, pronađem porodicu i potražim inspiraciju - poručuje švajcarska pijanistkinja koja je u međuvremenu saznala i da joj je jedan od daljih rođaka bio tenor u beogradskoj operi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije