Fali nam malo humora, a i šta će nam kad nam je život smešan: Jova Radovanović se povukao sa estrade tek pre tri godine, a ima 79 leta

B. Caranović

22. 01. 2020. u 10:36

Фали нам мало хумора, а и шта ће нам кад нам је живот смешан: Јова Радовановић се повукао са естраде тек пре три године, а има 79 лета

Jova Radovanović / Foto K. Mihajlović

Čuveni zabavljač i muzičar Jova Radovanović, zvanično je penzioner dve i po decenije, ali se tek nedavno zaista povukao. Najteži period u životu bio mu je raspad Jugoslavije i "Sedmorice mladih"

SVOJE penzionerske dane trošim lagano i bez žurbe. I to mi prija. Što Raša Popov reče: "Deco, i starost može da bude lepa, samo kada ne boli."

Na sreću, Jovi Radovanoviću penzionerski dani su lepi. Kako kaže, provodi ih sa suprugom, porodicom i prijateljima. U šetnji, razgovoru, miru...

- Najviše vremena provodim sa suprugom. Ja na televiziji gledam sport, a ona serije - kaže za "Penzioner" čuveni komičar, glumac i muzičar stare Jugoslavije. - Mnogo sam se tokom radnog veka naradio i naputovao, pa mi je sada želja za odlascima utihnula. Skuvam sebi kafu, pijuckam i uživam. Pogledam dnevnu štampu i uživanje istog trenutka prestaje. Često šetam kejom pored Save nekoliko kilometara malo bržim hodom i vratim se kući kao pobednik.


PROČITAJTE JOŠ: Sve tiši tonovi "Sedmorice mladih"

Raspad Jugoslavije i prestanak postojanja čuvenog ansambla "Sedmorica mladih" Jova Radovanović, koga i danas generacije pamte po humoru i skečevima koji su ulepšavali televizijske emisije, smatra najtežim periodom u životu. Prestanak karijere kao muzičara, tih devedesetih, predstavlja njegov prvi odlazak u penziju. Mada je zvanično penzioner već dve i po decenije, suštinski se povukao iz posla zabavljača tek pre tri godine.

- Bilo je teško baviti se komedijom i zabavljanjem tih godina u zemlji u kojoj se svakodnevno u vestima prebrojavalo koliko je poginulih po ratištima širom Jugoslavije - seća se Jova. - Ali ubrzo kao mlad penzioner sa nešto sačuvane energije, pokušao sam da nastavim sa karijerom i to mi je uspelo. Počeo sam TV seriju "Povuci ručnu" i kao penzioner napravio 72 polučasovne epizode. Bio sam autor, zabavljač, muzički urednik i producent.

Posle televizijskih obaveza, Jova je krenuo na turneju po Australiji sa glumcem Ivanom Bekjarevim, a zatim i po Kanadi sam i sa Mirom Banjac.

- Sve se to odvijalo postepeno, pa sam prestao sa aktivnostima pre tri godine i konačno otišao u pravu penziju - priča Radovanović. - Najdraži trenuci su mi danas kada dođu deca i unuci, razgovor sa prijateljima. To je neprocenjiva vrednost.

Foto K. Mihajlović

Stariji ga prepoznaju, doviknu mu: "Gde ste, bre, nema vas na televiziji", ali ima i mlađih koji mu kažu: "Hvala vam što ste mi ulepšali detinjstvo."

- I to je meni neka vrsta satisfakcije. To je dokaz da sve to što sam radio nije bilo uzaludno - kaže Jova. - Razlika između penzionera javne ličnosti i običnog je u tome što nas poneko i prepozna, a ovog običnog, samo oni koji ga znaju, pod uslovom da se nije mnogo promenio.

Kako kaže Jova, bez obzira na status i primanja, ne postoji čovek bez briga, a ako takav i postoji, trebalo bi da se zabrine što ni za koga ne brine.


PROČITAJTE JOŠ: U kafani nastaju najbolji vicevi

- Meni u celoj stvari fali malo humora, a i šta će nam humor kad nam je život smešan - kaže Jovan Radovanović.


UŠLI U "GINISA"

JOVA Radovanović je karijeru započeo u bendu koji je osnovao pod nazivom "Domino" i sa njim je svirao u amfiteatru Tehnološkog fakulteta, koji je imao klavir. Sav zarađeni novac su davali za njegovo iznajmljivanje. Članovi "Domina" su se ubrzo razišli, pa je Jova prešao u bend "Veseli Bendža", a zatim u "Sedmoricu mladih". Sa njima je ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl sa najdužim stažom od 33 godine. Oženjen je suprugom Koviljkom, ima troje dece, sina i dve ćerke bliznakinje.

Foto K. Mihajlović

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pozdrav

22.01.2020. 11:24

Bili su svjetska klasa. Ali je tako upadljivo kako je Srbima iz Srbije raspad Juge bio najgora stvar. Mislim da je to zato jer tek sada polako uce sta je to hrvatski i balijski mentalni sklop. Da su znali ranije nebi ih tako iznenadjivao i zalostio raspad Juge.

Jerry Luis

22.01.2020. 13:11

Legenda ostaje Legenda Viste Srpski Jerry Luis .I dan danas Volimo vaše Humorističke Emisije . Želimo vam svako dobro.