Све тиши тонови Седморице младих

Бојана Царановић / Сњежана Видачковић

29. 04. 2018. у 13:21

Све тиши тонови Седморице младих

СЕТА Јова Радовановић и Љубиша Милић / Фото И. Маринковић

Сетно сећање Јове Радовановића и Љубише Милића на златне године непоновљиве шоу групе. После одласка Зорана Раковића Тасе, у чувеном бенду четири места заувек упражњена

ОДЕ нам и Таса. Тихо, да нико није знао. Од седморице, остала нас још тројица... - говори Јова Радовановић, чије је лице и данас синоним за смех и добар гег, за чувену седморку која је била највећа атракција старе Југославије.

Без "Седморице младих", незаборавних шоумена и музичара, који су пунили домаће и светске сале, није се могао замислити квалитетан забавни телевизијски програм. Од пре четири дана, упражњено је место још једног од њих. Остали су и без Зорана Зарије Раковића Тасе, члана групе од оснивања, 29. септембра 1959. у Београду.

Међу сведоцима златног доба ове јединствене групе која је ушла и у Гинисову књигу рекорда, јер је 33 године свирала непрекидно заједно, још су остали бубњар Небојша Кунић, познатији као Гаргамел, Љубиша Милић и Јова Радовановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јова Радовановић: Мука чини човека

- Ова тужна вест је и била разлог да се Љуба и ја данас сретнемо - наставља Јова причу у клубу Крагујевчана, у срцу Београда. - Наш Таса је био родом из Крагујевца, зато ћемо се овде видети са његовом породицом. Да се мало подсетимо, насмејемо, јер је смех био његов живот.

ТАЈНА сахрана је била покојникова последња жеља, каже нам Љуба Милић.

- Он је тако хтео. Последња два и по месеца није му нико од нас долазио, био је болестан и није желео да га гледамо и памтимо таквог. Кремација је била обављена у најужем кругу породице. Оставио је иза себе супругу и две ћерке. Једна живи овде, а друга је у Кини...

"Двојица младих" сећају се дивних година, када су се концерти, наступи и емисије спремали темељно, месецима, а једина сатисфакција био је квалитет. И данас, захваљујући интернету, могу да се виде неке од чувених серија "7 плус 7", "Будите уз нас" или "Циркус седам младих", уз које су уживале генерације од 1959. до 1991. године, када је група престала да постоји.

СИМБОЛИКА ПОСЛЕДЊИ пут "Седморица младих" наступила су у Сарајеву, 1991. године, непосредно пред распад некадашње земље. - Многи у томе налазе симболику, јер тешко нам је пао распад и групе и Југославије, који су се десили негде у исто време - кажу Љуба и Јова. - Били смо везани за Србију, али можда и више за остале републике те велике и лепе државе. Било нам је тешко да гледамо рат, пребројавање мртвих, толико несреће, а камоли да свирамо. Јер једино смо знали за игру и песму.

- Ма, новац нам није био ни на 70. месту - кажу углас Јова и Љуба. - Размишљали смо само о томе да урадимо посао како треба. Највеће задовољство било је да се људима то допадне. То је основна разлика у томе како се радило некада и какве су данашње телевизијске продукције. Начин живљења диктира и понашање на телевизији. Какав живот, такав програм. Данас се живи брзо, технолошки развој је донео своје новине и најважнији је квантитет, па се ради брзо, кратко и без много напора.

МОЖДА су многима асоцијација на "Младе" урнебесан ТВ програм, Јовине гримасе, Тасине шале, изузетни новогодишњи програми, али основа ове групе била је музика - углавном свинг, диксиленд, али и црначка духовна музика.

- Са тиме смо почели, и то је била наша највећа љубав, али смо врло брзо схватили да од џеза не може да се живи - каже Јова.

А 14 пута заредом пунили су загребачки "Лисински", свирали у њујоршком "Линколн центру", берлинском "Дојче халеу", а после "раскида" са Стаљином, били прва југословенска група на турнеји у СССР.

- У публици су нам били космонаути Титов и Гагарин, дошли да се са нама упознају - нижу се успомене. - У Москви још стоји огроман плакат из тог времена.

ИШЛА су "Седморица" као звезде и по Немачкој, Аустрији, Финској, Шведској, Холандији... По много чему су били посебни. Тито је, рецимо, био истински обожавалац њихове музике и наступа. На последњој вечери пре него што је отишао на операцију ноге у Љубљану, после које је преминуо, осим породице и генерала присуствовала су још једино "Седморица младих".

- Позвани смо из кабинета да се појавимо на вечери, али смо објаснили да не можемо тако брзо да стигнемо, јер треба отићи на седам адреса и покупити све инструменте. Међутим, тада нам је саопштено да нас није звао да свирамо, већ да са њим вечерамо - каже Радовановић.

Једна од постава "Седморице младих" / Фото Архива "Борбе"


Љуба и Јова памте и једну од чувених Титових реченица која је шаљиво илустровала њихов рад:

- Чујте, бога му, дечки, седам Срба а тако дуго заједно. Над тим би могли да се замисле данашњи политичари!"

ВЛАДАЛИ су старом Југославијом, били идоли младих генерација. Снимили су и три албума и популарну серију за децу "Колибри шоу".

- Углавном ме на улици препознају деке и очеви, и поздраве ме: "Хвала што сте ми улепшали детињство" - каже Јова. - Све чешће на интернету могу да се нађу те емисије и музика, тако да и млађе генерације расту уз нас. Мојих троје унучића, сигурно. Ипак, готово је са причом о новим аранжманима и снимањима. Кад је ансамбл престао да ради, тешко сам се помирио с тим. Хтео сам да покушам са неким другим бендовима, да ме прате, али сам на крају, ипак, спаковао кларинет и себи рекао - са овим је готово.

Јова Радовановић, и данас синоним за смех и добар гег, у једној од забавних ТВ емисија са "Седморицом младих"


ДОБАР ГЛУМАЦ, ЛОШ ПИЈАНАЦ

ТОЛИКО сам уверљиво глумио пијанце да су људи често веровали да сам и иза камере алкохоличар - кроз смех каже Радовановић. - Трудио сам се да код имитирања људи склоних чашици извучем шаљиву, смешну, а не агресивну црту. То се гледаоцима допадало. Међутим, сам никада нисам волео да попијем. Моја мера је одувек била чаша вињака помешана с кока-колом.

ЧУВЕНА СЕДМОРКА ОД ДЕВЕТ ИМЕНА

ЧЛАНОВИ златног доба "Седморице младих":

Милутин Васовић Васке (1942 - 1998), гитара

Небојша Данчевић (1941 - 2012), клавир

Љубиша Стошић Буца (1942 - 2014), бас

Зоран Зарије Раковић Таса (1940 - 2018), труба

Љубиша Милић (1939), тромбон

Небојша Кунић (1950), бубњеви

Јова Радовановић (1940), кларинет

У првој постави, од 29. септембра 1959, били су: Бранислав Тодоровић Кикере - бубњеви, и Владислав Василић - кларинет. Василић 1963. одлази у војску (1966. је погинуо у саобраћајној несрећи), а у групу долази Јова Радовановић. Тодоровић је преминуо 1978, а на његово место је дошао Небојша Кунић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

nbgd

30.04.2018. 13:15

Zaboravljeni, a svirali po celom svetu... Poplava šunda, što bi rekao pokojni Vaske

Sale

30.04.2018. 20:54

Sedmorica mladih i Novi fosili obeležili su moje detinjstvo. Iskreno mi je žao što su mnogi njihovi članovi pokojni.

Dado

22.05.2018. 10:03

Šteta što nisu bili gosti u emisiji "Jel me netko tražio ?", tu bi bilo smijeha do suza !