Nedžad Salković: Sevdalinka je muzičko remek-delo

S. DOBROSAVLjEVIĆ

četvrtak, 08. 11. 2018. u 13:15

Неџад Салковић: Севдалинка је музичко ремек-дело

Foto N. Skenderija

Nedžad Salković o nastupu u Sava centru, muzici i Beogradu. Princ sevdalinke imaće još jedan razlog za slavlje i susret sa beogradskom publikom - 60 godina karijere

KADA se kaže sevdalinka, mnogi s pravom pomisle na Nedžada Salkovića. Bez legendarnog pevača ne može da se zamisli ni "Veče sevdalinki" koje će večeras biti održano u beogradskom Sava centru. Lepotu i emociju ovih pesama publici će preneti Nedeljko Bilkić, Izeta Milišić, Marija Šestić, Azra Husarkić, Elma Hadžić, Neda Ukraden, Hari Mata Hari, Saška Janks i drugi izvođači. Princ sevdalinke imaće još jedan razlog za slavlje i susret sa beogradskom publikom. Na koncertu će proslaviti 60 godina karijere.

Pročitajte još: VLADO GEORGIEV U SAVA CENTRU: Stižu boemske pesme

Dok smo jednog toplog jesenjeg popodneva razgovarali u restoranu u Tašmajdanskom parku, Salković se sa posebnim emocijama prisećao muzičkih početaka i vremena koje je proveo u Beogradu.

- Izuzetno mi je drago što sam ponovo u Beogradu, to je grad u kome sam najviše puta pevao u raznim prilikama - kaže za "Novosti" Nedžad Salković. - Tu sam proveo dve trećine života i karijere i najlepše trenutke. Raduje me što je "Veče sevdalinki" postalo tradicija i što će ponovo biti održano u Beogradu. Biće to lepo veče, opušteno za sve koji su na neki način opterećeni raznim mukama i belajima. Neka publika bar tada zaboravi na nedaće i uživa u sevdalinkama. Svaka muzika je lepa i svaku poštujem, ali sevdalinka relaksira i odmara ako je prava i ako je njen tumač vrhunski. Nastup ću početi kompozicijom koju sam pre 50 godina naučio od velikana pesme Vukašina Vuleta Jevtića. Zatim ću pozdraviti Beograd predivnom numerom Radojke Živković "Voljeni grade moj".

Pročitajte još: OVA PESMA JE ČEKALA TRIDESET GODINA! „Piješ, sine“ - sevdalinka našeg doba

* Zašto ste "Veče sevdalinki" i 60 godina karijere objedinili jednim nastupom?

- Tako se nekako poklopilo. U aprilu je bilo šest decenija moje karijere, od toga je gotovo 57 godina vezano za Radio Beograd, gde sam u aprilu 1962. došao na audiciju. Uradio sam probne snimke sa čuvenim Vlastimirom Pavlovićem Carevcem a zatim je to išlo na rigoroznu komisiju. Vojsku sam služio u Beogradu i kao vojnik snimao prve pesme za Radio Beograd. Bilo bi logično da tu održim koncert povodom jubileja, što ne znači da neću. Voleo bih da nastupim na Kolarcu, u prelepoj dvorani koja odgovara mom načinu izvođenja sevdalinki.

* Šta sevdalinku čini posebnom u odnosu na drugu muziku?

- Tvrdim da sevdalinku najviše vole ljudi u Srbiji, pa u Makedoniji i tek onda u Bosni. Lepi su, pre svega, njeni stihovi i muzička linija, a ako je i tumač vrhunski, onda je to muzičko remek-delo. Ona je po poetskom i muzičkom izrazu jedinstvena u svetu. Sevdalinka je neprolazna dama, često kažem - i moja najbolja drugarica.

* Uvek ste elegantni i van scene, da li sevdalinka i to zahteva od izvođača?

- Može neko da peva ne znam kako, ali kada ga vidim na sceni masne kose, neobrijanog i pocepanih pantalona, sve je uzalud. To je nepravda prema takvoj muzici. I sevdalinka i publika zahtevaju poštovanje. Nikad se nije dogodilo da dođem nespreman na nastup, bez obzira na to da li pevam u nekoj svetskoj dvorani ili u manjem prostoru. Zna se, obučem se i sredim, pa tek onda pred publiku. Kad završim nastup gotovo nikad ne okrećem leđa publici, već se lagano povučem sa scene gledajući posetioce u lice.

* Koja je vaša prva asocijacija na Beograd i godine provedene u njemu?

- Najsrećniji trenuci na početku moje karijere bili su kada sam pozvan u ansambl Radojke i Tineta Živkovića. Trebalo je da prođe šest-sedam meseci da u ovu bosansku glavu uđe da sa moje leve strane na sceni stoji Radojka, a sa desne Tine i da to nije bajka već istina. O njima bih mogao mnogo da pričam. U ovom poslu ste izloženi raznim izazovima, ali sam uvek imao apsolutnu kontrolu nad sobom.

TROSTRUKI DISK

POVODOM 60 godina karijere Nedžada Salkovića, najstarija diskografska kuća na ovim prostorima, "PGP RTS", objaviće trostruki disk sa najvećim hitovima ovog pevača.

- U toku je realizacija izdanja sa 57 pesama - kaže Salković. - Na jednom disku biće odabrane sevdalinke, a na dva komponovane pesme, hitovi koje sam snimio u karijeri. Bilo je teško napraviti selekciju od toliko numera. Tri dana smo birali koje ćemo pesme staviti na disk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Maja

08.11.2018. 16:25

Predivan covek. Zao mi je sto dugo nije nastupao, ali citala sam da su ga maltretirali i optuzivali za nesto u Tuzli a covek uopste nije bio kriv i oslobodjen je pavosnazno. Maltretiraju neduzne ljude a eno Ganica i Orica , sta sve nisu radili pa nista cak je u Srbiji Ganic docekivan na crvenom tepihu.

Miroslav Nikolić

08.11.2018. 18:35

Veliki pozdrav za najmaestralnijeg pevača sevdalinke kao najlepše pesme na svetu, a takođe i pevača najlepših komponovanih pesama koje je otepvao i na dar nam ostavio. Sve pesme koje je snimio pravi su unikati i od neprocenjive su vrednosti i večite su trajnosti. Želim Vam dug život i odlično zdravlje i da nam još dugo, dugo pevate svojim predivnim umilnim i medenim glasom.