Egzit najbolje povezuje Balkan

Jovanka Simić

17. 06. 2018. u 13:16

Егзит најбоље повезује Балкан

Foto D. Dozet

Dušan Kovačević, direktor evropskog festivala "broj 1": U "klubu" imamo pet hepeninga u pet zemalja našeg regiona. Posebno smo ponosni na humanitarne akcije. Publika je svuda ista, sporazumeva se jezikom muzike

OVOG 12. jula, kada reka hodočasnika krene kamenim stepeništem ka vrhu Petrovaradinske tvrđave, koja je u prethodnim burnim vekovima bila jedno od najpouzdanijih vojnih utvrđenja, a poslednjih decenija na glasu je kao bastion muzike međunarodnog ugleda, biće to znak da počinje još jedan četvoronoćni spektakl i da je festival "Egzit" postao - punoletan.

Od 2000. godine, kada se rodio iz bunta mlade generacije, do danas, "Egzit" se uzdigao do brenda Srbije. Početkom ove godine u Holandiji je i zvanično proglašen najboljim festivalom Evrope.


PROČITAJTE JOŠ:
Aleksandra Prijović i Filip Živojinović potpisali predbračni ugovor

- Pre 18 godina festival je u bukvalnom smislu predstavljao izlaz za našu generaciju, dok je u međuvremenu izrastao u jedan od najcenjenijih muzičkih festivala na svetu - govori za "Novosti" direktor festivala Dušan Kovačević.

* Festival je u međuvremenu počeo da se "preliva" i u susedne zemlje?

- U proteklih nekoliko godina "Egzit" je etablirao festivale u nekoliko susednih zemalja - 2014. "Si dens" u Crnoj Gori, godinu dana kasnije "Revolušn" u Rumuniji, prošle godine je startovan "Si star" u Istri, a od ove godine imamo i peti, simbolično nazvan "Festival 84" na Jahorini. Danas "Egzitova" festivalska familija broji pet festivala u pet različitih država regiona i s ponosom možemo da kažemo da predstavljamo možda i najveći kulturni most među novim generacijama u zemljama bivše Jugoslavije.

* Ima li razlike u reakciji publike na festival u našoj zemlji i u zemljama regiona?

- Moram da istaknem da smo, bez obzira na tenzije i političke razmirice koje postoje na dnevnom nivou, u svim ovim državama primljeni fantastično. Jezik kojim mi govorimo, a to je jezik muzike, kulturnog povezivanja i tolerancije, povezuju sve one koji žele da taj jezik razumeju. Razlika je utolika što ljudi u Srbiji "Egzit" doživljavaju kao "svoj", pa najviše kritika trpimo baš kod kuće. Ali to je dobra stvar, sa mo osluškivanjem konstruktivnih kritika i možeš da napreduješ.

Foto D. Dozet


* Realizovali ste na hiljade društveno korisnih i humanitarnih projekata. Na koje ste najviše ponosni?

- U poslednjih pet godina ističu se humanitarne akcije, kao što je "Egzit ejd" 2014. godine, kada smo prikupili više od 100.000 evra za pomoć ugroženima od poplava, te "Asovi za decu", kada smo zajedno sa Jovanom Simićem, u specijalnoj humanitarnoj utakmici, okupili naše fudbalerske veterane predvođene trenerima Borom Milutinovićem i Radomirom Antićem, te kapitenima Predragom Mijatovićem i Dejanom Stankovićem. Tada smo sakupili više od 120.000 evra za izgradnju bolničkog krilaza decu obolelu od raka u Nišu.

* Ima li mesta na Tvrđavi, tokom festivala, za promociju pravih vrednosti poput uspešnih mladih naučnika i umetnika?

- Imamo program "Mladi heroji", na koji sam posebno ponosan. U poplavi opšteg primitivizma, koje se promoviše preko medija, pogotovo preko malih ekrana i raznih rijalitija, odlučili smo da prostor damo našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, humanitarcima, preduzetnicima i njih predstavimo kao prave uzore za nove generacije.

Foto D. Dozet

* Iz kojih zemalja nam pristiže najveći broj "egzitaša"?

- Najviše iz regiona Balkana, uključujući Srbiju, a zatim Engleza i Holanđana, kao tradicionalne "Egzitove" publike. Ove godine nam dolazi i publika iz Francuske, Nemačke, Belgije i drugih zemalja Evrope, ali i Kanade, Kine, Kolumbije, Indije, Japana, Meksika, Australije, Novog Zelanda i Tajvana, iz Katara, Rusije, Singapura, Južnoafričke Republike i Ujedinjenih Arapskih Emirata... Dovodimo publiku iz više od 70 svetskih zemalja, a nije čudno da su Britanci jedni od najbrojnijih, jer je kod njih festivalska kultura najrazvijenija.

* Kako je festival učestvovao u oblikovanju savremenog kulturnog identiteta Novog Sada?

- "Egzit" je ime Novog Sada preneo širom zemaljske kugle. Do sada smo privukli gotovo milion turista u naš grad, koji su sa više od 150 miliona evra doprineli lokalnoj turističkoj industriji. "Egzit" je presudno uticao i na to da Novi Sad prepozna sebe kao atraktivnu turističku destinaciju, pa je nakon nekoliko izdanja festivala konačno osnovana i Turistička organizacija Novog Sada. Zahvaljujući festivalu mnogi ugledni svetski mediji kao što su "Gardijan", "Kondenast" i drugi, pozicionirali su Novi Sad među najpoželjnije turističke destinacije na svetu, što bi pre "Egzita" bilo tretirano kao dobra šala. I kao šlag na tortu stiže titula Evropske prestonice kulture 2021, koja će dodatno pozitivno promeniti grad.

Foto D. Dozet

* Poslednjih godina ustalilo se finansiranje "Egzita" sa četiri nivoa - republičkog, pokrajinskog, gradskog i od strane sponzora. Koliko košta festival?

- Organizacija jednog festivala košta od pet do šest miliona evra, zavisno od godine, što je, moram da napomenem, najmanje pet, a i do deset puta manji budžet u odnosu na ostale velike evropske festivale, kojima svake godine pariramo. Neretko ih u toj utakmici i pobeđujemo. "Egzit" je našoj državi jedna od najboljih investicija, jer se svaki uložen dinar našoj zemlji vrati najmanje desetostruko.

PROČITAJTE JOŠ: U kafani nastaju najbolji vicevi

* Imate li pouzdane podatke o toj, desetostrukoj dobiti?

- Tokom festivala mi već godinama vršimo istraživanja o tome na koji način i koliko "Egzit" doprinosi privredi Srbije. Procenjena vrednost promocije Novog Sada i Srbije, zahvaljujući "Egzit" festivalu u protekle dve decenije, iznosi više od 200 miliona evra, dok ukupan turistički prihod koji je zvanično najbolji evropski festival do sada doneo gradu, iznosi više od 150 miliona evra.

Foto D. Dozet

* Bilo je ranije zamerki da festival ne posluje transparentno. Kome "Egzit" polaže račune?

- Ako je i postojao taj problem u periodu od nekoliko godina, koliko nisam vodio festival, od mog povratka na čelo organizacije, 2013. godine, svake godine "Egzit" podnosi finansijski izveštaj ne samo upravi Novog Sada već svim nivoima vlasti. Potrošnja sredstava koje "Egzit" dobije od strane države je apsolutno transparentna.


SVETSKI MIR KAO HIR

* Koja zvezda je imala najčudniji zahtev za organizatora festivala?

- Možda najduhovitiji zahtev koji smo imali je bio od strane jednog izvođača koji je od nas zatražio da mu obezbedimo - svetski mir. Tražili smo pomoć od publike u realizaciji ovog zahteva i dobili genijalno rešenje. Kako se na engleskom svetski mir kaže world peace, dobili smo ideju da izvođaču napravimo tortu u obliku zemaljske kugle i da mu damo parče torte, koje se na engleskom kaže isto kao i mir.

Foto D. Dozet

IZNENAĐENjA ZA KRAJ

* Poznat je veći deo učesnika festivala - Grejs Džons, Dejvid Geta, Frenč Montana...Čuvate li nekog "u rukavu"?

- Biće još puno iznenađenja, tek treba da objavimo veliki deo programa na malim binama, ali naravno, neka iznenađenja za najveće bine čuvamo za sam kraj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

miki

17.06.2018. 13:32

egzit je pokazitelj sunovrat jednog drustva i jedne civilizacija kada vrednosti pomesas sa ludilom a stvarnost sa mistikom napredak sa ludilom. Dobijas zvuk dobijes tekst dobijes narkomana i gradjanstinu koja misli da je vrh savremenog sveta. Zasto ovo ludilo savremenog sveta dobija svetlosnu brzinu.Krah svake civilizacije pa i ove zapadne pri kraju svog carstva dobija na ubrzanju. Znak da je sve to sund videcete po tome sto se tu okuplja evropska sirotinja.zvaka za rulju

ja

17.06.2018. 16:22

@није Него - Nomalan vet ne izlazi iz kuce kada taj festival krene.NS lici na grad bluda gde se pijani stranci teturaju i spavaju na ulici.To svi gledamo ovde u NS dok traje taj davolji festival steciste narkomana

Zoki

17.06.2018. 20:53

E baš me zabole šta ovaj priča. Ali exit volim i idem i ove godine! ❤️

Upucen Nsadjanin9

17.06.2018. 22:25

Exit je takicenje ko ce vise da popije i koce vise da se naduva.

Mare

17.06.2018. 22:48

Isuse kakvi su ovo komentari? Sta je ovo, kameno doba? Spanska inkvizicija? 21. vek je, aman! Celo moje drustvo ide godinama na Exit i NIKO se ne drogira, pijemo vopi i zezamo se. Zakopajte se u rupu kao u filmu Underground i svima ce nam biti lepo??? Strasno gde ja zivim...