"PROGLEDAO" UZ GOVORNI SOFTVER: Mladi Šapčanin, iako slep od 19. godine, zaposlio se u Gradskoj upravi

V. Mitrić

03. 03. 2021. u 14:00

ŠAPČANIN Nikola Ninković (33), sa 19 godina ostao je potpuno slep, zbog čega je morao, već u prvom semestru, da prekine žarko željene studije informacionih tehnologija.

ПРОГЛЕДАО УЗ ГОВОРНИ СОФТВЕР: Млади Шапчанин, иако слеп од 19. године, запослио се у Градској управи

Foto Privatna arhiva

Ipak, gotovo deceniju i po kasnije, bez obzira na svoje zdravstvene (ne)prilike, vratio se omiljenoj struci u kojoj je briljirao kao đak i gimnazijalac, i sada radi u Gradskoj upravi Šapca u odseku za informatiku. Istina, zbog poštovanja epidemioloških mera, zasad više radi od kuće, ali svoj doprinos radu lokalne samouprave svakodnevno, uveliko daje.

Nikola se, kako kaže, za "Novosti", uprkos bolesti nije predavao. Osnovnu školu je "pregurao", ali je vid već u srednjoj počeo da mu slabi, da se, kako on veli - tanji, a kako je vreme teklo, vid se sve više gubio. I dan-danas za njega i njegove najbliže, tužno je podsećanje na vreme kada je morao da napusti Fakultet informacionih tehnologija.

Svečano Rešenje dobio od ministarke Marije Obradović, Foto V. Mitrić

Da ima problema sa vidom, videlo se prilikom upisa u osnovnu školu. Kako su to stoički podneli i on i porodica, priča je za roman. Nisu stali, nisu se predali. Energija iz njega držala je porodicu, a porodica je "držala" njega. Ostao je stamen, snažan i postojan u veri da za njega i te kako ima nade.

- Sve vreme sam imao i imam svesrdnu i toplu podršku mojih divnih roditelja Zorice i Slavka, i sestre Dragane - priča nam Nikola.

- Išao sam na mnoga mesta tražeći leka, ko zna koliko puta i u Rusiju, ali pomoći nije bilo.

Od informacionih tehnologija, međutim, nije odustajao.

- Sačuvao sam ranija i stekao nova znanja i saznanja - priča nam Nikola.

- Onda se na moje veliko zadovoljstvo, 2019. godine, pojavljuje govorni softver, koji je i meni, i mnogim ljudima, koji imaju problem kao ja, preokrenuo život. Pametni telefoni su doneli renesansu.Ostvario sam pravo na besplatnu licencu i na tri generacije uređaja.

ISKRENO ZAHVALAN MINISTARSTVU

ZAHVALAN sam Ministarstvu što je u prošlom sazivu Vlade izdvojilo sredstva i kupilo licence za android uređaj, za govorni softver namenjen slepim i slabovidim, naravno i ministarki Mariji Obradović i Gradskoj upravi Šapca, koji su mi ukazali poverenje kao slabovidom programeru da pojačam njihov IT kadar. Želeo bih da pošaljem poruku svim slepim i slabovidim koji ne koriste android uređaje da, kada je to država već obezbedila, nabave jedan pametni telefon sa aplikacijom za čitanje teksta jer im može biti od velike koristi - iskren je Nikola Ninković.

Borba sa bolešću je bila i ostala teška. Nikola i kaže da se "mnogo više bori, nego što se izbori". Ali, mladić je pun optimizma, ljubavi i želje da učini što više za svoju sredinu i svoj grad koji svim srcem voli. Na tešku stranu života, koji nosi bolest, kao da se navikao ili samo tako deluje. To je tema koja je duboko u njemu, ne za javnost.

Nikola je radio zanimljive programe za lokalnu samoupravu, gde su prepoznali njegov raskošni talenat, znanje i umeće, ali i odgovornost i savesnost u poslu, da sve bude "kao pod konac".

- Naravno, nisam mogao sve da činim sam, već mi je pomogao kolega, jer ne mogu da delam kad je, na primer, reč o bojama, i našim radom poslodavci su bili zadovoljni - kaže Nikola.

- Gradonačelnik dr Aleksandar Pajić i njegovi saradnici pokazali su zainteresovanost za mene. Osetio sam da mogu, a da hoću to je jasno.

Nikola, od prošlog ponedeljka, radi na mestu programera u odseku za informatiku. On će modernizovati dosadašnji sistem rada matične službe, što će korisnicima omogućiti brže dobijanje potrebnih podataka. Rešenje za posao je, u prisustvu gradonačelnika, dobio od Marije Obradović, ministarke državne uprave i lokalne samouprave.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)