PLAKAO SAM KAO KIŠA: U snimanju filma učestvovao i tamburaš Stevan Šajn Kusa iz Nadalja kod Srbobrana

Z. Rajić

24. 02. 2021. u 11:20

U EKIPI koja je u filmu "Dara iz Jasenovca" dočarala užase ustaške imperije zla bio je i Stevan Šajn Kusa, muzičar iz Nadalja, sela kod Srbobrana.

ПЛАКАО САМ КАО КИША: У снимању филма учествовао и тамбураш Стеван Шајн Куса из Надаља код Србобрана

Foto privatna arhiva

Iako je, kako kaže, tokom snimanja bilo jasno da priča o stradanju Srba, Roma i Jevreja u NDH nikog neće ostaviti ravnodušnim, film ga je, bez obzira na to što je učestvovao u njegovom stvaranju, dosta potresao.

- Znam sve kako je snimano, pa ipak nisam mogao da savladam emocije. Plakao sam kao kiša dok sam gledao film - kaže Stevan, za "Novosti", koji je u ostvarenju filma "Dara iz Jasenovca" igrao "tamburaša 1" u sedmočlanom romskom orkestru, nateranom da svira u bestijalnoj ustaškoj igri "rimskih stolica".

ISKUSTVO

"DARA iz Jasenovca" je snimana u selu Kolut kod Sombora, gde je za potrebe filma izgrađen jasenovački logor. Scene u kojima se pojavljuje Stevan sa svojim orkestrom snimljene su u staroj ciglani u Somboru.

- Proputovao sam kao muzičar celu Evropu, ali ništa ne može da se poredi sa doživljajem na snimanju ovog filma. To je nezaboravno iskustvo - kaže Stevan.

Foto privatna arhiva

Tamburaši sviraju užičko kolo, dok logoraši trče okolo i moraju da sednu na prvu slobodnu stolicu kad zloglasni Maks Luburić zaustavi muziku.

Ko ne uspe da sedne, biva pogubljen "srbosjekom", koji nije poštedeo ni tamburaša kojeg igra Šajn.

- Ulogu sam dobio slučajno. Bio je pozvan kolega, koji je, kao i ja, gitarista i tamburaš, ali je bio zauzet, pa sam "uskočio" ja. Najveća mi je čast što sam bio deo tog filma, koji će za sva vremena svedočiti o ustaškim zlodelima - kazao nam je Stevan.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna