NOVI KROV PRE ZIME: Stiže pomoć u akciji "Novosti" porodici Bećiraj iz Malog Požarevca, da obnove kuću oštećenu u požaru

Z. NIKOLIĆ

10. 11. 2020. u 10:14

VELIKA nevolja koja je zadesila porodicu Aleksandra i Nade Bećiraj u Malom Požarevcu odnela je ceo sprat kuće u kojoj su živeli. Požar je neumoljivo progutao nameštaj, garderobu, kućne aparate i sve ono što je bilo neophodno za život ove osmočlane porodice sa šestoro dece - najstarije tek je krenulo u prvi razred osnovne škole, dok najmlađi, blizanci imaju tek po dve godine.

НОВИ КРОВ ПРЕ ЗИМЕ: Стиже помоћ у акцији Новости породици Бећирај из Малог Пожаревца, да обнове кућу оштећену у пожару

Majka Nada sa šestoro svojih mališana / Foto M. Anđela

Posle pisanja "Novosti" o ovom događaju, solidarne komšije iz Malog Požarevca već su rešile da priskoče u pomoć. U blizini je vikend-kuća porodice Velimirović, a Dragica i njen sin Slobodan već su preuzeli prve korake da pomoć stigne unesrećenim susedima.

- Solidarnost je nešto što krasi ovaj kraj i prirodno je da pokušamo da pomognemo - rekao nam je Slobodan Velimirović.

- Zasad sam angažovao ljude koji su se ponudili da nam obezbede građevinski materijal da bismo zamenili onaj deo kuće koji je požar, praktično, uništio. Najviše su stradali sprat i krov.

Naš sagovornik je već razgovarao sa Aleksandrom Bećirajem, ocem porodice, koji je vičan zidarskom zanatu. Ponuđeno mu je da na stovarištu preuzme materijal koji je neophodan da bi kuća bila obnovljena.

Foto M. Anđela

- Istovremeno, pre nego što započnemo da radimo voleli bismo da neko od iskusnih građevinara najpre proceni stabilnost zidova i krovne konstrukcije koji su ostali posle požara, da bismo bili potpuno sigurni da statika objekta nije narušena - priča Velimirović. - Očekujemo da će naš primer slediti i drugi koji mogu da pomognu, a ne samo komšije. Ovog trenutka je najvažnije završiti građevinske radove kako deca ne bi dočekala zimu smeštena u jednoj prostoriji u prizemlju. Ali, to svakako ne bi bilo dovoljno.

Ovoj porodici je izgorelo gotovo sve što je bilo potrebno za podizanje šestoro mališana. Spisak neophodnih potrepština je dug, a žive od očevih primanja. Aleksandar Bećiraj radi kao majstor kod privatnika, a majka Nada brine o deci, pa je razumljivo da nema mnogo vremena da radi još nešto.

Solidarnost je i ovog puta neophodna. Kuća u Malom Požarevcu i dalje predstavlja ružan i bolan prizor, koji rađa prirodnu, ljudsku želju da se unesrećenoj porodici pomogne. S druge strane svako ko prođe pored nagorelog doma ove porodice ne može a da ne prokomentariše da je više nego sreća što požar nije izazvao i ozbiljnije posledice...

Foto M. Anđela

KUĆA NAKRAJ SELA

TOKOM prethodnih godina, i pre požara, Dragica Velimirović je posećivala komšije Bećiraj i nosila im pomoć koju je sama uspevala da prikupi, a šestoro nasmejanih mališana sa radošću su je dočekivalA. I za sve oni koji bi želeli da im pomognu dopremanjem građevinskog materijala, bele tehnike, odeće i obuće za mališane, kako objašnjavaju naši sagovornici, kuća ove unesrećene porodice u Malom Požarevcu lako može da se pronađe. Na samom kraju je naselja, nedaleko od mesnog groblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)