KOD SUDIJE ZBOG - SVIRANJA KLAVIRA: Muke nagrađivanog niškog pijaniste, čije komšije, dok on vežba, udraju u zid! (FOTO)

J. ĆOSIN

16. 09. 2020. u 17:00

TALENTOVANI niški pijanista Vladimir Aćimović (18) našao se pred Prekršajnim sudom!

КОД СУДИЈЕ ЗБОГ - СВИРАЊА КЛАВИРА: Муке награђиваног нишког пијанисте, чије комшије, док он вежба, удрају у зид! (ФОТО)

Foto: J. Ćosin

Njegovo vežbanje na klaviru postalo je noćna mora za komšije - matematičare i naučne radnike, čiji posao iziskuje mir i tišinu. Iako, kako kaže, ne svira u vreme koje je kućnim redom propisano za odmor, njegovim susedima uvežbavanje nota više nije prihvatljivo, pa je sredinom februara, po njihovoj pritužbi, policija Vladimiru napisala prijavu jer je "narušavao javni red i mir i ugrozio mir i spokojstvo građana".

Nagrađivani mladi muzičar kaže da je probao da nađe kompromisno rešenje, pa je smanjio broj sati tokom kojih vežba, ali je i to bilo mnogo za komšije.

- Čim počnem da sviram, krene udaranje u zid. A ne tražim celodnevno vežbanje, već samo dva sata dnevno, koliko je u svim evropskim zemljama propisano. Komšije koje žive iznad nas počeli su da se žale na moje sviranje pre četiri godine, samo oni od svih stanara. Od svih ostalih imam podršku da mogu da vežbam, čak su potpisali saglasnost. Ali zahtev komšija koji žive iznad nas bio je da umanjim broj sati za klavirom, pa da ne sviram posle 17 časova... Kada sam i to prihvatio, smetalo im je i kad ujutru sviram - priča nam Vladimir.

Iako sada studira klavir u Beogradu i Gracu, i gotovo nikada nije u Nišu, problem se, kako kaže, javi svaki put kada dođe u rodni grad.

Foto: J. Ćosin

- Zbog epidemije, ove godine sam više kod kuće, pa nemam gde drugde da vežbam osim u stanu. Meni sviranje predstavlja parče hleba kao i mojim roditeljima koji su profesori klavira, ali ljudi nemaju razumevanja. Policija mi je dolazila desetak puta. A ovo je univerzitetsko naselje, gde žive samo profesori, nema starijih - kaže Vladimir.

Njegovi roditelji kažu da su i sami probali da se dogovore sa komšijama, ali da ono što od njih i njihovog deteta traže nije prihvatljivo.

Foto: J. Ćosin

- Da klavir spustimo u podrum, to je van pameti, a izolacija u našem stanu, kako su nam rekli građevinci, ne bi bila efikasna, jer je zgrada tako loše urađena. Mi smo profesori klavira, pa i mi moramo da vežbamo, takva nam je struka. Ali smo se odrekli vežbanja, da bi Vladimir mogao da bude dva sata za klavirom, mada se zbog policije sada i on ustručava da uopšte sedne za klavir. Željni smo da čujemo šta je naučio na studijama, ali odmah nastane problem, zato vežbamo na pijaninu sa slušalicama, a to smo uspeli da kupimo nedavno - kaže Vladimirova majka, Ana.

 
KOMŠIJE: KLAVIR ZA VELIKE DVORANE

KOMŠIJE Aćimovića, matematičari po struci, kažu da su godinama tolerisali buku klavira, iako im je smetala jer se oni bave naučnim radom. Problem je nastao kada je Vladimir počeo da vežba na novom, polukoncertnom klaviru, koji je bučniji.

Foto: J. Ćosin

- To je klavir za velike dvorane i nije za stan. Neko će pomisliti da ne podržavamo umetnost, ali to nije tačno. Naše je pravo da živimo u miru. Nudili smo im finansijsku pomoć da izoluju prostoriju u kojoj svira. U zgradi postoje i prazne zajedničke prostorije, ali komšija je sve to odbio. Štaviše, nije ni zatražio prostor za vežbanje od Fakulteta umetnosti, Muzičke škole... Za njega je jedino moguće rešenje da svira u stanu, bez ikakvog kompromisa - kazale su nam komšije, koje nisu želele da njihova imena budu objavljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024