HRAM VERE, LJUBAVI I SLOGE: Patrijarh Irinej osveštao temelje prve crkve u selu Rakovica, nadomak Beograda

M. MARKOVIĆ

11. 08. 2020. u 22:01

ODAVNO nije bilo takve svečanosti u selu Rakovica, nadomak Beograda. Dugo nije bilo toliko mladosti i radosti, kao što je bilo, u utorak, na osvećenju temelja prve crkve u selu nadomak Avale. U njoj su, prateći paroha Jovana Stoiljkovića i nejake ručice ugradile šačice maltera svoje, pravoslavne vere.

ХРАМ ВЕРЕ, ЉУБАВИ И СЛОГЕ: Патријарх Иринеј освештао темеље прве цркве у селу Раковица, надомак Београда

Služba patrijarha Irineja / Foto Milena Anđela

Hram je projektovao tim prof. dr Ljubiše Folića: arhitekta Vladan Čitličanin i konstruktor Radovan Vujović. Profesor Folić je arhitekta brojnih kosmetskih svetinja, koje su tokom proteklih decenija stradale u pogromima.

Temelje buduće crkve, između glavne ulice u selu Rakovica i uzvišice odakle pucaju vidici na sve strane, osveštao je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje sveštenstva i monaštva. Prolomila se pesma "Na mnogaja ljeta".

- U ovom, budućem hramu, koji će duhovno ukrasiti ovo lepo mesto, posvećenom značajnoj ličnosti naše crkve i naše Hristove vere, velikomučenici Mariji koja se žrtvovala za ime Hristovo, sabiraćemo se i sakupljati da u njemu, ne samo čujemo reč Božju i istinu Božju, već da čujemo i ono što se nigde na drugom mestu čuti ne može: o veri našoj, cilju i smislu našeg života - besedio je, posle osvećenja, patrijarh srpski, Irinej.

Na uzvišici koja spaja Jajince i selo Rakovicu, sveštenstvo i monaštvo patrijarha je dočekalo kao u praznik nad praznicima.

- Podižemo crkvu Gospodu i svetim ugodnicima njegovim - obratio se patrijarh okupljenima. - Ali, mi treba da znamo, kad podižemo ovu svetinju, da ne mislimo samo na to da podižemo građevinu, čije temelje danas osvećujemo. Mi treba da znamo da je narod, živa crkva Hristova. Ona nije, samo građevina. Ona je hram vere i ljubavi. Hram srpske sloge, koja nam je potrebnija nego ikada. To je, da poštujemo sebe same, da gradimo i jačamo ljubav među nama. Mnogo je truda potrebno da na ovim temeljima započeto i završimo. Da ovde, dočekamo i prvu svetu liturgiju. Da se u ovom hramu okupljamo. Da s ljubavlju ovde dolazimo i da se s ljubavlju ovde rastajemo. Nikada nam nije bila potrebnija ta ljubav nego što je sada. Da poštujemo svoje bližnje kao samoga sebe. Jedinstvo i sloga među nama, nikada nam nisu bili potrebniji.

NAJJAČI SU TEMELjI NARODA

PATRIJARH Irinej je, u utorak, na svečanosti osvećenja temelja crkve u selu Rakovici, posvećenoj Ognjenoj Mariji, uručio gramate podvižnicima koji su pomogli i pomažu da se ova crkva podigne: Nevenu Jerkoviću, Vukiću Nikoliću i bračnom paru Snježani i Nedeljku Kolaru iz Sidneja.

- Najjači su temelji svetinja koje podiže narod - kazao je patrijarh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!