VAŠAR U JAGODINI USRED KORONE: Puše se pljeskavice, zatvorene ulice, obigravaju oko tezgi, a malo ko stavio masku

Z. GLIGORIJEVIĆ

nedelja, 09. 08. 2020. u 22:21

ВАШАР У ЈАГОДИНИ УСРЕД КОРОНЕ: Пуше се пљескавице, затворене улице, обигравају око тезги, а мало ко ставио маску

Foto Z. Gligorijević

IAKO drugi talas virusa korona ne jenjava i svakodnevno ima novoobolelih, pa su na snazi preventivne mere, među kojima su zabrana okupljanja više od 10 osoba i obavezno nošenje zaštitnih maske, u Jagodini je juče održan tradicionalni Pantelejmonski vašar.

Posećenost je bila prilično velika, verovatno zbog toga što su vašari u okolnim gradovima otkazani. Zaštitnu masku nosio je tek poneki prodavac i kupac. Za saobraćaj su bile zatvorene čak dve ulice pored Akva-parka, a na parkingu su bili ringišpili i ostale zabavne igre za najmlađe.

Na tezgama i betonu "od igle do lokomotive". Tradicionalne vašarske mekike i pljeskavice, ratluci raznih ukusa, licitarska srca, garderoba, obuća, poljoprivredne alatke, satovi, polovna roba...
- U koronu ne verujem. Mislim da je to sve ispolitizovano. Masku nosim samo zbog inspekcije. Imala sam obolele u familiji, ali, sve je to drugačije nego što se priča. Virus će naredne godine da bude kao sezonski grip. A mi ne možemo da zaradimo za hleb. Imamo prodavnice dečje garderobe u Nišu i Leskovcu, ali sve je teže. Mislili smo ovde da nešto zaradimo, ali smo za tezgu dali 10.000 dinara. To je van pameti! Mogli smo da iznajmimo lokal na mesec dana - negoduje Tatjana Popović, koja je iz Niša došla sa suprugom Zoranom.
Prodavačica štampanih majica i šolja, koja je imala majicu "j. koronu" na engleskom jeziku, kaže da joj se ta investicija nije baš isplatila, jer je prodala samo jednu.
- Dolazim već treću godinu na ovaj vašar. Narod je naplašen i poseta je veoma mala.

Milorad Simović odlično prošao sa svojim preparatima, Foto Z. Gligorijević

Razlika u zaradi je drastična, jer posetioci sada samo razgledaju, a slabo kupuju - rekao nam je Radovan Likić iz Gornjeg Milanovca, koji je dodao da bi zaštitna maska trebalo da ga zaštiti.

Najbolje je prošao Milorad Simović, sin Pere travara iz Zaječara, ispred čije tezge je bila najveća gužva i koji je odlično prodavao mirisni tamjan, preparat za iskašljavanje od 12 biljaka, kao i ehinaceu za jačanje imuniteta.
- Kakva korona kad imam to. Odlično se prodaje. Za našu firmu "Pera i sinovi", koja radi preko četiri decenije, svi su čuli, a bili smo i na naslovnim stranama mnogih novina. Nekima sam radio i kiropraktiku - navodi Simović
Na vašaru smo naišli i na Mladena Đokovića, penzionera iz Beloševca kod Kragujevca, koji je svirao na fruli i prodavao nekoliko frula.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lavica

10.08.2020. 19:24

**** STA se drugo ocekivalo od odgovora ovih sto prodaju, jeste da treba da se zaradi za hleb I za mesecne obaveze...Ali I mi ostali isto radimo da bi zaradili za isti taj hleb I da platimo mesecne obaveze, ne radite samo vi....koji su to glupi odgovori....I ja sam iz Jagodine I ovo uopste nije u redu....svuda u Srbiji su vasari zabranjeni samo ovde nisu....o cemu mi pricano...ovo je strasno ?....lepo je neko u komentarima rekao " neka ih Palma leci kada bukne zaraza" ...