ZNANJEM SMO POKORILI EVROPLJANE: Učenici Matematičke gimnazije apsolutni pobednici olimpijade iz fizike starog kontinenta

B. BORISAVLjEVIĆ

29. 07. 2020. u 11:55

ĐACI Matematičke gimnazije prvi put su učestvovali na Evropskoj olimpijadi iz fizike i osvojili pet medalja - dve zlatne, srebrnu i dve bronzane.

ЗНАЊЕМ СМО ПОКОРИЛИ ЕВРОПЉАНЕ: Ученици Математичке гимназије апсолутни победници олимпијаде из физике старог континента

Matematička gimnazija

Bogdan Rajkov, Dobrica Jovanović, Petar Samardžić, Dušan Beguš i Strahinja Nikolić su i apsolutni pobednici ovog takmičenja u kom se nadmetalo više od 250 učenika iz 57 zemalja, a koje je zbog pandemije kovida 19 održano onlajn.

Osim zlatnog odličja, Bogdan Rajkov je još trostruko nagrađen: kao najbolji takmičar iz Evrope, za najbolje urađeni teorijski deo i za najbolje rešenje trećeg teorijskog zadatka. On i Dobrica Jovanović, koji se, takođe, okitio najsjajnijim odličjem, proglašeni su najboljim evropskim takmičarima. Srebro je pripalo Petru Samardžiću, a bronzane medalje Dušanu Begušu i Strahinji Nikoliću.

Nastavna baza za pripremu, ali i takmičenje naših učenika, bio je Institut za fiziku u Zemunu. Uz pomoć profesora Nataše Čaluković, Ivana Stanića i Branislava Cvetkovića, mladi fizičari su pokorili Evropu.

Приватна архива

- Prezadovoljni smo uspehom koji smo postigli, posebno zato što smo se prvi put takmičili onlajn - kaže Bogdan Rajkov, apsolutni pobednik. - Takmičenje je trajalo dva dana. Prvog smo rešavali teorijske zadatke, a drugog radili eksperiment. Međutim, zbog aktuelne situacije, nije bilo klasičnog izvođenja eksperimenta, već smo radili samo simulacije uz korišćenje kompjuterskog programa. Imali smo tri teorijska zadataka, koje je trebalo rešiti za pet sati. Ista satnica bila je i za izvođenje eksperimenta.

RASADNIK STRUČNjAKA

UČENICI Matematičke gimanzije osvojili su više od 300 medalja, među kojima i šest zlatnih sa svetskih olimpijada. Škola je dala više članova olimpijskih reprezentacija od svih ostalih škola, iz svih republika bivše Jugoslavije zajedno.

Gimnazija sarađuje sa Univerzitetom u Beogradu, Matematičkim institutom SANU i Institutom za fiziku, tako da u redovnoj nastavi stručnih predmeta radi 18 doktora nauka i 14 magistara, a još njih je angažovano u dodatnim oblicima nastave. Ovu gimnaziju dosad je završilo oko 7.500 učenika, od kojih su njih 250 doktori nauka, a 400 magistri.

Naš sagovornik objašnjava da se radi o dužim zadacima, koji imaju više delova. Dok su rešavali zadatke đaci su bili na video-vezi sa organizatorima iz Estonije, koji su vodili računa o tome da ne dođe do nekih nepravilnosti.

- I pored nepredviđenih novonastalih okolnosti uspeli smo odlično da se spremimo, što pokazuju rezulatati koje smo postigli - ističe Bogdan. - Najveća konkurencija na takmičenjima su nam učenici iz SAD, Kine i Rusije. Čuli smo da se kineski tim priprema godinu dana unapred. Ove godine učestvovali su takmičari iz Rusije, ali naš tim je bio bolji.

Bogdan nam otkriva da je završio "takmičarsku karijeru" u Matematičkoj gimnaziji, je upisao studije fizike.

Direktorka naše najbolje gimnazije Mirjana Katić ponosna je na svoje đake. Iako su prvi put učestvovali na ovakvom takmičenju, ističe da su apsolutni pobednici u vrlo jakoj konkurenciji.

- Njihov uspeh je jedna potpuno nova dimenzija, jer nikada đaci iz Srbije nisu učestvovali na Evropskoj olimpijadi iz fizike, a svi takmičari koji su bili u našem timu osvojili su medalju - ističe Katićeva. - Pripreme su trajale od početka školske godine, a zbog aktuelne situacije i deo priprema se odvijao onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri