OTKRIĆE SVETSKIH RAZMERA U SRBIJI: Arheolozi u zemlji pronašli "boginju" staru 7.000 godina

S. Babović

14. 07. 2020. u 09:45

ОТКРИЋЕ СВЕТСКИХ РАЗМЕРА У СРБИЈИ: Археолози у земљи пронашли богињу стару 7.000 година

Foto: S. Babović

FRAGMENTI još jedne figure otkrivene u Vitkovačkom polju kod Aleksandrovca stari su 7.000 godina!

Reč je o rukama, nogama i delovima postolja još jedne boginje, koja je otkrivena tokom arheoloških iskopavanja prošle godine, ali su detaljne analize tek okončane i potvrđuju da je reč o otkriću svetskih razmera.

Vlažna zemlja sačuvala je delove "nove" figure, a očekuje se da će u istraživanju koje bi trebalo da se nastavi krajem jula, pronaći i glavu i trup.

Ovo su juče, ekskluzivno za "Novosti", otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca. Podsetili su da je "nova boginja" šesta iz praistorijskog perioda otkrivena na ovom župskom arheološkom lokalitetu: jedna, gotovo potpuno očuvana pronađena je, takođe, prošle godine, a još četiri - pre više od pola veka.

Foto: S. Babović

- Sa fragmentima veće figure, koju smo prezentovali javnosti prošlog leta, našli smo i par ruku i nogu i fragmente postolja druge figure, i ona je možda čak i lepše dekorisana - kaže za "Novosti" arheolog Sanja Crnobrnja Krasić, koja je pronašla figurine.

- Deluje da je ženskog pola, zdepastija je i ima nežnije, oblikovanije ruke i noge. Budući da su fragmenti ove dve figure bili izmešani, pretpostavljamo da su zajedno stajale izložene u toj praistorijskoj kući i da su zajedno i pale. Prva pronađena boginja imala je praktično sve delove, osim jedne noge, izvesno je i njeno datovanje od 5500. do 4750. godine pre nove ere, zasad znamo da pripada kosovskoj varijanti vinčanske kulture u pogledu umetničke obrade i dekoracije

Kada je konzervatorka iz Beograda, Vesna Rogić, sa kolegama iz Župe, obavila mehaničko čišćenje i uklanjanje zemlje, nedvomisleno je utvrđeno da je reč o novoj figurini. Ministarstvo kulture sa 1,6 miliona dinara finansiraće nastavak arheoloških istraživanja celog lokaliteta, a konzervacija pronađenih boginja trebalo bi da bude dovršena u novembru i javnosti predstavljena 27. januara, kada Zavičajni muzej obeležava 30 godina postojanja.

Foto: S. Babović

- U predstojećim istraživanjima proširićemo rov i očekujemo da osim što ćemo upotpuniti saznanja o prvoj boginji, dobiti i dragocene informacije o kompletnom kontekstu lokaliteta, ali i o funkciji figura - objašnjava Sanja Crnobrnja Krasić.

NADAJU SE NOVIM OTKRIĆIMA

NA lokalitetu Vitkovačko polje, oko četiri kilometra od Aleksandrovca, koje se trenutno prostire na 120 hektara, prošle godine su pronađeni i monumentalni žrvanj za mlevenje žita, kao i ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike koja je služila kao termička tampon-zona. Nova otkrića na teritoriji sela Vitkovo i Venčac očekuju se u okviru prvih ozbiljnih sistematskih istraživanja, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture "lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "venus de Župa" (Ružica), "madam de Vitkovo"(Grozdana), kao i venera - "madam de Venčac". One su 1991. bile deo Svetske izložbe muzeja "Tera Amata" u Nici, a predstavljene su i u reprezentativnim muzejima u Engleskoj i Danskoj. Otkriće venere prošlog avgusta, dobilo je izuzetan odjek u stručnoj javnosti, a sa pronalaskom delova druge figurine, Vitkovačko polje opravdano se vraća u fokus naučnika, koji se bave proučavanje praistorije.

Zavičajni muzej Župe bi do kraja jula trebalo da dobije i status ustanove zaštite arheološkog i istorijskog nasleđa, zaposlena su i dva kustosa. Ministarstvo kulture odobrilo je pet miliona, a Opština će sa milion dinara finansirati kompletne nove stalne postavke muzeja i preuređenje enterijera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Lala

14.07.2020. 12:39

@Zu - Jeste druže, lako mi je! Ali ovaj senzacionalistički naslov u doba korone me je upućivao više na lek nego na boginju! A vi se radujte boginji više nego vakcini!

Piši Ćirilicom

14.07.2020. 20:59

@Lala - Бато конташ ли да је ово битније од ћовида 19 јер ћовид 19 је превара као и наша историја исто... Ћовид 19 ће прекрити ово велико откриће, као многе друге битне ствари... Не бој се и остај здраво!

Andromeda

14.07.2020. 10:36

Pratim vesti o istrazivanju lokaliteta kod Aleksandrovca. Vest me bas obradovala. Iscekujemo nove novosti i radujemo se mogucnosti da u skorijoj buducnosti obidjemo sa porodicom jos jedno blago nase zemlje. Sa srecom u daljem istrazivanju.

Dunavska kultura

15.07.2020. 11:32

@Andromeda - Čekamo da se i u Vinči nađe hrvatska Šahovnica ili Pleter a sigurno neće da se nađe ni 4C ni Dvoglavi orao jer ih je stvorilo Rimsko carstvo oko 4veka a Srbi to samo preuzeli posle od Vizantije sa pravoslavljem nakon šta se odvojili od braće i Pape i njoj prodali veru za večeru pa ih Bog kazni sa 500g ropstva...Net.hr OD NEOLITA DO DANAŠNJE ŠAHOVNICE! https://croativ.net/od-neolita-do-danasnje-sahovnice-10832/ Hrt.hr U Vučedolu pronađeni ostaci najstarije šahovnice oko 5000g. https://magazin.hrt.hr/462297/u-vucedolu-pronaeni-ostaci-najstarije-sahovnice

Milos

13.08.2020. 13:32

@Dunavska kultura - Pa i Hrvati su Srbi, jedno od Srpskih plemena sto jasno govori i najstarija pisana istorija Cheha Danilisova Hronika, gde govoreci o svom poreklu jasno kaze: "Srbi imaju svoju zemlju Hrvatsku iz koje je dosao covek pi imenu Cheh i zsvladao narodom ovde koje onda nazvase Chesima". Citajte gdine knjigu Kraljevstvo Slovena od "vaseg" katilika i Dubrovcanina Marva Orbinija pa ce vam biti jasno da su Hrvati samo jedno od Srpskih plemena.

Goran

14.07.2020. 18:04

То још једном потврђује да је Српсак историјска школа на челу са Јованом Илићем Деретићем потпуно у праву. Читајте њихове књиге.

Miro

14.07.2020. 19:24

Још један од хиљаду доказа да су Срби најстарији народи Европе и да то више нико не мпоже да оповргне. Биће још копрцања "ново компонованих нација" али то је све само пролазна етапа, коју ће време да избрише. Хришћанство и мухамедантво су нове религије, које су настале скоро јуче. Пре хишћанства Срби су веровали у Бога али на неки другојачији начих, који је био поврзанији са природник циклусима, који поризилазе из вечне ротације Земље око њене централне осе и њено вечно кружење у просторум око Сунца. То су реалности, све остали је плод људске маштге.

Ja

14.07.2020. 22:53

@Miro - Dakle, vjerovali u boga na svoj način - kao što rade sve poznate i nepoznate religije ovog svijeta, prema tome, ništa naročito. Postavili ste tvrdnju i opovrgli je u istoj rečenici.

ZAvram

15.07.2020. 00:22

Не могу да поверујем како људи, у време ове пошасти, и страха, који готово сви осећамо, нису пожелели да прочитају нешто лепо, попут ове репортаже. Посетите градић Александровац, винородну Жупу, Завичајни музеј, па вам археолошка открића на Витковачком пољу неће бити досадна за читање. Људи моји, зар вам ове богиње не сведоче у прилог чињеници како су прастаре цивилизације поштовале жену, мајку, како су градиле култ о њој? А није било ни једне НВО...

21VEK

15.07.2020. 11:35

Šta radi Hrvatski pleter na Tutankamonovom nožu o čemu se i dalje ćuti a zamislite samo da je namesto njega 4C i kakvo bi to ludilo bilo po baš svim srpskim medijima: Take a look at King Tutankhamun's dagger that he was buried with. When zooming in it clearly shows our Hrvatske pleter... hr-hr.facebook.com/photo.php?fbid=10158216768428713&set=p.10158216768428713&type=3&theater Šta radi Hrvatska šahovnica na drevnoj narukvici egipatskog Boga Horusa: Bracelet with the Eye of Horus. Museum: The Egyptian Museum, Cairo... www.alamy.com/bracelet-with-the-eye-of-horus-museum-the-egyptian-museum-cairo-image212344661.html