ZOČIŠTE OPET OKUPILO SRBE: Manastir svetih vrača Kozme i Damjana obeležio hramovnu slavu

D. ZEČEVIĆ

15. 07. 2021. u 10:22

VIŠE desetina automobila i autobusa bilo je u sredu na prilaznom putu Manastiru svetih vrača Kozme i Damjana u Zočištu koji je obeležavao svoju letnju slavu.

ЗОЧИШТЕ ОПЕТ ОКУПИЛО СРБЕ: Манастир светих врача Козме и Дамјана обележио храмовну славу

Foto D. Zečević

Reka vernika iz svih krajeva Kosmeta i centralne Srbije slivala se u sredu prema svetinji u čiji su ulaz obezbeđivala dva vozila kosovske policije.

- Došli su vernici iz cele Srbije, da se na dan kada obeležavamo letnje Svete Vračeve pomole svetiteljima za sebe i svoje najmilije, za bolesne... - kaže nam otac Stefan, iguman svetinje u Zočištu.

Njegove reči potvrđivale su i slike vernika nad moštima, za koje se veruje da imaju isceliteljske moći. Oni su im tokom celog dana prinosili molitve, a među njima je bilo i Albanaca. I porta je bila puna posetilaca kao u danima pre nego što je 1999. manastir oštećen, a potom u pogromu 2004. srušen. Ipak, obnova je ubrzo počela, traje već deceniju i po, a mošti svetitelja su sačuvane i vraćene.

- Mi smo otvoreni za sve ljude dobre volje, a svetitelji su ti koji pomažu bolesnima kada im se obrate za pomoć i ne mare za to ko je koje vere - objašnjava iguman dok žuri da isprati goste, monahe iz drugih svetinja, ali ne zaboravlja da se još jednom zahvali na prizananju "Novosti" za Najplemenitiji podvig upravo zbog obnove ove svetinje.

Foto D. Zečević

Da su u svetinju pristigli vernici iz svih krajeva Srbije, uverili smo se i kraj manastirske česme, gde su lekovitom vodom oči umivali gosti iz Kragujevca. Prvi put u Zočište su došli i brat i sestra iz Lapljeg Sela koji su pažljivo gledali svaki detalj hrama. Radost zbog dolaska nije skrivala ni Dijana Nikolić (40) koja je odrasla u selu kraj manastira, ali je sa porodicom izbegla u Svilajnac kada je imala 17 godina.

- Sve me vraća u detinjstvo koje sam provela kraj ove svetinje - vidno uzbuđena priča Dijana.

- U selu je živelo više od stotinu Srba ali se zbog nebezbednosti, iako su većini sagrađene kuće, ne vraćaju.

Ipak, jedan od momaka iz okolne Velike Hoče zadužen za posluženje gostiju za koje je pripremljena bogata trpeza kaže da oni ne gube nadu u povratak raseljenih i da će se vratiti ne samo u Zočište već i svim okolnim selima Orahovačke opštine.

DUHOVNO I KULTURNO BOGATSTVO

OVO je zaista Božije mesto. Tek kada dođete u ovaj manastir i pomolite se svetiteljima, shvatite koliko duhovno i kulturno bogatstvo posedujemo u ovoj ali i ostalim našim svetinjama na Kosovu i Metohiji - kaže nam Podujevčanka Tina Anđelković, koja sada živi u Kuršumliji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!