KOŠNICA NA DALJINSKO UPRAVLJANJE: Proizvodi Optical d.o.o iz Kruševca pomažu pčelarima

Jelena Subin - Aleksandra Bulatović

28. 08. 2020. u 15:53

INOVATIVNOST i preduzetništvo su kvaliteti kojima se može pohvaliti firma koja je za svega deset godina uspela znatno da olakša proces proizvodnje meda, kako pčelarima sa prostora naše zemlje, tako i njihovim kolegama u još 30 zemalja sveta.

КОШНИЦА НА ДАЉИНСКО УПРАВЉАЊЕ: Производи Optical д.о.о из Крушевца помажу пчеларима

Novosti

Testirani prototip vage koja će koristiti narrow band tehnologiju za prenos podataka, za koju u kompaniji Optical smatraju da će potpuno promeniti tržište.

Kako objašnjava Aida Maslan, diplomirani ekonomista, zadužena za promociju i prodaju u kompaniji Optical d.o.o u Kruševcu, ova kompanija je nastala sa ciljem da pruža usluge bežičnog interneta stanovnicima Rasinskog okruga i vrlo brzo je postao najveći lokalni internet-provajder.

- Za potrebe daljinskog upravljanja baznim stanicama, bili smo prinuđeni da razvijemo specifične uređaje sa GSM modulima jer na tržištu nisu postojali slični ili su bili veoma skupi - govori Maslan. - Nakon njihovog višemesečnog uspešnog korišćenja, došli smo na ideju da izvedeno rešenje minimalno prilagodimo i osposobimo za daljinsko merenje težine meda u košnicama. Ideja je došla iz praktičnih razloga - otac našeg kolege je pčelar u radnom odnosu a pčelinjak se nalazi 25 km izvan grada, te u sezoni nije mogao da ga redovno obilazi. Tako je 2011. godine prva SMS vaga (koja još radi) bila postavljena u našem oglednom pčelinjaku i dalje bez ideje o nekoj većoj komercijalizaciji.

Kako to već ide, marketing metodom "od-usta-do-usta", određeni broj pčelara izrazio je želju za sličnim uređajem jer većina njih nije mogla da priušti pčelarske vage iz inostranstva a tada još uvek domaćih proizvođača nije bilo, nastavlja naša sagovornica. To prvo gotovo rešenje, sada poznato kao "SMS vaga 1. generacije" prodata je u svega nekoliko primeraka. Interesovanje pčelara je bilo veoma veliko, što ih je navelo da razmišljamo o SMS vagi, kao proizvodu koji ipak može ostvariti značajne komercijalne rezultate.

Meri med i obeshrabruje kradljivce

Pčelarska SMS vaga je specifičan uređaj za daljinsko merenje prinosa meda i praćenja brojnih parametara na pčelinjaku. Ova inovacija zamenjuje odlaske pčelara u pčelinjak, samim tim mu štedi vreme i novac, a pravovremeno ga obaveštava ukoliko dođe do neke neplanirane situacije, pa i pokušaja krađe košnica. SMS vaga je posebno namenjena pčelarima koji se pčelarstvom bave radi sticanja profita i sele svoje košnice na više udaljenih lokacija tokom sezone, navodi Maslanova.

Novosti

- SMS vaga funkcioniše tako što se u nju umetne SIM kartica bilo kog mobilnog operatera i jednostavnim podešavanjima, preko SMS poruka, primarno, mada je moguće i preko Bluetooth aplikacije, interneta, veb-portala pratiti dešavanja u pčelinjaku - ističe Maslanova. - Glavni posao SMS vage je da meri prinos meda, odnosno koliko su meda pčele prikupile. Pčelar prati dnevni prinos u poslednjih 24 sata, ukupan prinos od početka sezone do trenutka merenja i još nekoliko specifičnih merenja, korišćenjem opcije "Radilica".

Pčelarima je važno da prate atmosferske uslove na mikrolokaciji na kojoj se pčelinjak nalazi, temperaturu i vlažnost vazduha, koji mogu drastično da se razlikuju od podataka sa lokacija koje analiziraju hidrometeorolozi uzimaju u obzir, jer se pčelinjaci postavljaju u zabačene predele. Vremenske prilike, u kombinaciji sa dnevnim prinosom, signaliziraju pčelaru eventualne razloge smanjenog prinosa, jer kada je na primer, ukoliko je velika vlažnost, pčele ne napuštaju košnicu.

Treća funkcija SMS vage je alarmiranje, po kojem je proizvod najpoznatiji. Mogu sa sigurnošću reći da niko od globalne konkurencije nije primenio toliko nivoa zaštite (verovatno jer su u Srbiji česte krađe košnica dok u drugim zemljama to nije slučaj). Pored alarma, ukoliko do krađe ipak dođe, korišćenjem naše SMS vage pčelar može locirati svoje košnice i dokazati vlasništvo nad njima.

SMS zamenjuje najmodernija tehnologija

Uz ove, SMS vaga obavlja još nekih četrdesetak funkcija koje imaju cilj da olakšaju posao pčelarenja a prilagođene su različitim tipovima pčelinjaka i pčelara. Većina tih funkcija predstavljaju isključivo naša inovativna rešenja i u zavisnosti od kombinacije koje koristi, svaki pčelar personalizuje SMS vagu svojim potrebama.

- Trenutno je u prodaji SMS vaga 3. generacije, sa već petim apdejtom softvera - govori Maslanova. - Naša prepoznatljivost je u tome što za svaku novu pčelarsku sezonu "izbacimo" neki novi korisni alat koji je svim našim postojećim kupcima potpuno besplatan. Softver SMS vage predstavlja zaštićenu intelektualnu svojinu.

Novosti

Važno je napomenuti da je SMS vaga samo jedan poslovni segment Optical-a. Preduzeće se bavi i pružanjem usluga održavanja i razvoja mreže jednom nacionalnom internet- operateru na većoj teritoriji Srbije i pružanjem usluga projektovanja i uspostavljanja lokalnih internet-mreža za profesionalne korisnike.

Ograničenja koja 2G i 3G mreža nosi, kao i SMS poruka kao primarni način komunikacije, planiramo da uskoro ostavimo iza sebe. Naime, već je napravljen i u laboratorijskim uslovima testiran prototip vage koja će koristiti narrow band tehnologiju za prenos podataka, za koju smatramo da će potpuno promeniti tržište. Potrebno je da tehnologija bude puštena u rad u Srbiji i još nekim zemljama Evrope.

ZNAMO KOGA DA PITAMO

SIMBOLIČNA prekretnica u poslovanju firme bilo je takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju 2014. godine.

- Ovo takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i osvojili smo drugo mesto u konkurenciji 180 timova - navodi Maslanova. - To nam je obezbedilo medijsku prepoznatljivost, kredibilitet stručne javnosti i kupaca, jer je u okviru takmičenja SMS vaga testirana na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i povezala nas sa ljudima iz Privredne komore Srbije. Saradnja sa PKS se nastavila i traje do današnjih dana u vidu raznih edukacija, promocija, poseta sajmovima i slično a možda najvažnija stvar u vezi PKS je što sada znamo koga da pitamo kada je potrebno. Nakon NTI osmelili smo se da se takmičimo na drugim brojnim takmičenjima i internacionalnim sajmovima, gde smo sa SMS vagom osvojili desetak nagrada. Među njima je i nagrada Šampiona kvaliteta na Novosadskom sajmu 2018. i zlatnu medalju na inovacionom sajmu "Arhimed" u Moskvi 2017.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)