PAMETNA RIKŠA IZ SRBIJE HIT NA SVETSKOJ IZLOŽBI: Privrednici zadovoljni nastupom u Dubaiju – slede prvi ugovori

V. N.

28. 10. 2021. u 09:55

KOMPANIJE i startapi iz Srbije imali su već prvog meseca Svetske izložbe u Dubaiju zapažene prezentacije pred međunarodnim investitorima i posetiocima, a u najavi su novi poslovni poduhvati domaćih privrednika.

ПАМЕТНА РИКША ИЗ СРБИЈЕ ХИТ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ: Привредници задовољни наступом у Дубаију – следе први уговори

Ilustracija, Foto Privatna arhiva

Marko Šćepanović, suosnivač i direktor kompanije Ono Bikes, kaže da su tokom posete Dubaiju razgovarali sa potencijalnim partnerima iz Emirata, afričkih zemalja i Indije. Predstavili su nekoliko projekata, među kojima, i poznati električni bicikl Made in Serbia.

Potencijalnim investitorima ponudili su i pametne rikše sa solarnim panelima. Postoje zainteresovani, kaže Šćepanović, jer su u pitanju proizvodi koji pomažu da gradovi širom sveta budu čistiji.

„Smart City box je izazvao interesovanje indijskih partnera, a za naše Degree autonomno vozilo interesovanje je pokazao Masdar City u Abu Dabiju sa kojim ćemo raditi test fazu.

Naši bicikli Ono Bikes će napraviti proboj na indijsko tržište, a za njih su zainteresovane i mnoge lokalne prodavnice bicikala“, rekao je Šćepanović.

Domaći privrednici učestvovali su na različitim biznis forumima i sajmovima u okviru Ekspoa. Kompanija “Eso Tron” je naveće preduzeće koje se bavi sakupljanjem otpadnih jestivih ulja u Srbiji. Uz to je i jedina kompanija u široj okolini koja je registrovana za delatnost proizvodnje organizacionog skupljanja organskog otpada i prerade istog. Bojan Gligić, regionalni menadžer kompanije kaže da su upoznali potencijalne biznis partnere sa njihovim projektima i mogućnostima zajedničke saradnje da od otpada proizvode energiju po ekološkim standardima.

 
Gana, Kenija i Nambija traže hranu iz Srbije

Nikola Ralić, vlasnik kompanije Mirax Agrar, čija je osnovna aktivnost veleprodaja i distribucija svežeg i smrznutog voća i povrća, naglašava da je Dubai „poslovna kapija“ za naše distributere i proizvođače, što Srbiji daje mogućnost za izvoz hrane i proizvoda iz celog regiona.

„Razgovarali smo o dolasku njihovih predstavnika u Srbiju. Imamo ogromnu perspektivu po pitanju agrara i verujem da ćemo uspeti da ostvarimo ekonomsku saradnju što će doprineti razvoju srpske ekonomije“, kaže Ralić.

I Darko Đorić, izvršni direktor Mind Group vidi afričko tržište kao novu-staru potencijalnu lokaciju za izvoz naših roba i usluga.

“Nadamo se budućoj saradnji sa partnerima iz Afrike i izlasku na tamošnja tržišta”, rekao je Đorić.

Hiljadama posetilaca iz više od 190 zemalja predstavili su se i startapi iz Srbije, poput Green Air Clean, kao i Grad Kragujevac, čiji gradonačelnik Nikola Dašić poziva privrednike iz Kragujevca da učestvuju na Svetskoj izložbi koja traje do kraja marta 2022.

Uspešni razgovori o saradnji na Global biznis forumu Afrika, Foto Privatna arhiva

Neimari iz Srbije u Emiratima

GENERALNA menadžerka građevinskog klastera "Dunđer" iz Niša Biljana Avramović kaže da su uspostavili odnos sa jednom vladinom institucijom iz Dubaija, koja poseduje veliki hab startapa zainteresovanih za saradnju sa jugoistočnom Evropom.

Garant saradnje

DIREKTOR Garancijskog fonda Vojvodine Đorđe Raković kaže da je tokom boravka u Dubaiju uspostavljena saradnja sa brojnim poslovnim delegacijama vezano za održivi razvoj, s obzirom na to da Garancijski fond ima i garantnu liniju u oblasti energetske efikasnosti. Fond se na Ekspou predstavio kreditnim linijama koje pruža građanima i privredi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!