ĐILAS GURA PREDIZBORE? Podele u opoziciji oko ideje o odabiru kandidata za predsednika i gradonačelnika

D. Milinković

12. 05. 2021. u 10:23

IDEJA o predizborima u opoziciji, a kako bi se izabrali ljudi koji bi bili kandidovani za predsednika države i gradonačelnika Beograda, izazvala je lavinu novih podela i međusobnih optužbi između stranaka na ovom delu političke scene.

ЂИЛАС ГУРА ПРЕДИЗБОРЕ? Поделе у опозицији око идеје о одабиру кандидата за председника и градоначелника

Foto P. Milošević

I dok bi za one koji su podržali ideju predizbora u opoziciji to bilo "oživljavanje demokratije", ima i onih koji smatraju da bi to zapravo bila njena simulacija, koja bi išla naruku pojedinim liderima. Protivnici ove ideje kao glavni argument iznose to da bi predizbori bili odličan poligon da pojedini šefovi partija nametnu sebe ili svoje kadrove za kandidate, pozivajući i ostatak opozicije da ih podrži, jer se tako izjasnila - većina.

Tu se prst najčešće upire u lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Naime, iako se u ovoj stranci zasad ne izjašnjavaju javno o predizborima, interesantno je da je njihov glavni promoter "Skupština slobodne Srbije", udruženje aktivista i intelektualaca, koje je uspostavljeno nakon junskih izbora 2020. upravo na Đilasov podsticaj.

Zasad figuriraju dve varijante predizbora u opoziciji. Jedna, za koju se zalaže i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, jeste po "receptu iz Budimpešte", gde je opozicija na poslednjim izborima preuzela upravljanje glavnim gradom Mađarske, a zajedničkog kandidata najpre su birali na takozvanim predizborima.

S druge strane, iz "Skupštine slobodne Srbije" traže da o svemu odluče ne stranke, nego - građani. Odnosno, da recimo, 3.000 građana "predizabere" svoje adute za ključne funkcije, iza kojih bi onda stala opozicija.

Međutim, predlog je već doveo do novih sukoba, jer se Narodna stranka Vuka Jeremića oštro protivi predizborima. U DS su zasad načelno za tu opciju, tako je novoizabrani šef beogradskih demokrata Branimir Kuzmanović rekao da su oni otvoreni prema toj ideji, ali ne žele da ovo pitanje izazove podele u opoziciji. Za inicijativu "Ne da(vi)mo Beograd" ideja je neizvodljiva, a za DSS - neprimerena i pogrešna.

- Kada se ovo predlaže, polazi se od činjenice da je opozicija u programskom i idejnom smislu jedinstvena, što nije tačno. Predizbori jesu kategorija koja je poznata u svetu, ali unutar stranaka i srodnih političkih grupacija. Nemam ništa protiv da u okviru opozicije koja je u svakom smislu okrenuta ka Briselu održavaju predizbore, da rade šta god hoće. Mene se to suštinski uopšte ne tiče - kaže za "Novosti" Miloš Jovanović, lider DSS i koalicije NADA, u kojoj je ova stranka sa POKS.

ZAMISAO DOBRA, ALI UTOPIJSKA

ZA političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića ideja o predizborima načelno nije loša:

- Ako bi to bilo sprovedeno na pravi način, ukoliko bi pronašli kandidata koji bi nosio listu, mogli bi da krenu za njim, ujedine se i podignu od malih brojeva. Međutim, imajući u vidu odnose između opozicionoh stranaka, mislim da je ideja - utopija. Plus je pitanje na koji način bi bio organizovan postupak izbora, ko bi kandidovao, ko glasao, ko nadgledao čitav proces.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a