OČIGLEDNO JE DA NEĆE DA ŠTITE SRBE: Kancelarija za KiM i Srpska lista traže hitnu reakciju zbog napada u Velikoj Hoči

D. Zečević

06. 05. 2021. u 13:14

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju i Srpska lista osuđuju napad na Srbina iz Velike Hoče, krajnje je vreme da se međunarodni predstavnici odrede prema seriji incidenata u kojima se napadaju Srbi i njihova imovina.

ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА НЕЋЕ ДА ШТИТЕ СРБЕ: Канцеларија за КиМ и Српска листа траже хитну реакцију због напада у Великој Хочи

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Podsećajući da je meštanin Velike Hoče Miroslav Lukić napadnut sinoć oko devet sati od strane trojice Albanaca, koji su ga prvo verbalno vređali, a potom ga i fizički napali, Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje adekvatnu kaznu za ovaj težak fizički napad na Miroslava Lukića, ali i hitnu reakciju policije na zaštiti imovine srpskih porodica u ovom delu Kosova i Metohije, kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda. Napad na Srbina iz Velike Hoče osudila je i Srpska lista iz koje ističu da je krajnje vreme da se predstavnici međunarodne zajednice jasno odrede prema seriji incidenata u kojima se napadaju Srbi i njihova imovina.

- Očigledno je da kosovska policija ne želi da zaštiti Srbe, posebno južno od Ibra, jer je neverovatno da u tako maloj sredini kao što je Velika Hoča, Miroslav Lukić bude više puta napadnut a da odgovorni nikada ne budu procesuirani - ističu iz Srpske liste i dodaju da njihov apel nije upućen kosovskim institucijama, koje ni ne kriju da za njih Srbi ne treba da budu svoji na svome, niti ravnopravni građani kojima se garantuje bezbednost, već međunarodnim predstavnicima, pre svega ambasadama Kvinte, koji uporno ćute na nasilje kojem su Srbi izloženi.

- Više desetina napada svake godine koji nikada ne dobiju sudski epilog govore u prilog činjenici da je ćutanje kosovskih institucija znak odobravanja za nasilnike i esktremiste koji ni 22 godine nakom sukoba ne prestaju sa napadima na Srbe - podsećaju iz Srpske liste koji su u saopštenju za javnost postavili i sledeća pitanja međunarodnim predstavnicima:

- Uvaženi predstavnici međunarodnih institucija, do kada ćete ćutati? Da li osećate odgovornost za sve one prebijene Srbe koji su nezaštićeni ostavljeni od strane kosovskih institucija na milost i nemilost esktremistima koje hrani patnja poštenih i dobrih ljudi? Da li kada izdajete saopštenja i držite prigodne govore o ljudskim pravima osetite bar malo griže savesti jer ste ćutali dok se Srbi maltretiraju, prebijaju i proganjaju zbog svog imena i odluke da ostanu na svojim ognjištima?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)