MINISTAR MALI: Srbija je i u teškim vremenima uz privredu i građane

Tanjug

01. 05. 2021. u 10:55

SRBIJA je u teškim, kriznim vremenima pokazala da je tu za svoju privredu i građane sprovodeći tri obimna paketa pomoći u vrednosti od oko osam milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР МАЛИ: Србија је и у тешким временима уз привреду и грађане

Siniša Mali / Foto Tanjug

On je rekao da kritike opozicije da se prebacuje teret krize na građane i da će morati da otplaćuju pomoć koju dobijaju od države nemaju osnova i da građani to znaju.

Naveo je da je prosečna neto zarada u 2020. godini nominalno povećana za 9,4 odsto, odnosno 7,7 odsto realno i da je iznosila 60.073 dinara, kao i da je prema podacima rast plata nastavljen i početkom 2021. godine.

Mali je kazao da Srbija ima jedan od najboljih rezultata kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini u Evropi i da je nezaposlenost zadržana na nivou pre pandemije.

- Da li sve ovo znači da prebacujemo teret krize na građane. Mislim da je optužbe opozicije suvišno komentarisati - rekao je Mali.

Podsetio je da je 28. aprila počela prijava građana za pomoć od 60 evra, dva puta po 30 evra na portalu Uprave za trezor i da će trajati do 15. maja.

Mali je naveo da od 5. maja počinje sa radom kontakt-centar preko kojeg će građani moći da se prijave za tu vrstu pomoći.

Ministar je kazao da će penzionerima prvih 30 evra biti isplaćeno 6. maja, a 7. maja primaocima socijalne pomoć i licima za ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.

- Isplate za ostale građane će početi 12. maja, a očekujem da će sve biti završeno do 20. maja - rekao je Mali.

Dodao je da će 10. maja biti isplaćena polovina minimalne zarade za april za sve privredne subjekte koji su se prijavili za tu vrstu pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona