VIRUS KORONA, VAKCINA I TRI "PRAVA MUŠKARCA": Čepurin o Vučiću, proizvodnji na “Torlaku” i odnosima Srbije i Rusije

Piše Aleksandar ČEPURIN

25. 04. 2021. u 11:00

VEOMA poznati ruski televizijski voditelj, komentarišući ovih dana puštanje u proizvodnju vakcine "sputnjik V", priključio se horu pozitivne reakcije na ovaj događaj.

ВИРУС КОРОНА, ВАКЦИНА И ТРИ ПРАВА МУШКАРЦА: Чепурин о Вучићу, производњи на “Торлаку” и односима Србије и Русије

Foto: Tanjug/K. Mihajlović

U zaključku je sa ponosom rekao: "Znate, ne poznajem dovoljno predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ali on je pravi "mužik" (muškarac)!"

Ta ruska reč "mužik" (muškarac) je nekada značila "seljak". Često sa aludiranjem na prostodušnost, fizičku snagu, spretne ruke i razboritost. Pisac iz sredine XIX veka M. Saltikov-Ščedrin je napisao bajku "Kako je jedan muškarac nahranio dvojicu generala". Poslednjih decenija "mužik" (muškarac) je pozudan, čvrst, ispravan čovek.

Posle fotografija predsednika Putina u ribolovu u Sibiru i fotografija na konju, koje su obišle ceo svet, negde 2011. godine, reč "mužik" (muškarac) je postala internacionalna. Na pitanje novinara "Ko je za vas Putin?", većina upitanih Rusa je odgovorila - "pravi mužik (muškarac)!"

Zapadnjaci su to prevodili kao "real men", "proper man", ali su vremenom počeli da pišu jednostavno "muzhik" time pokušavajući da objasne njima nejasnu popularnost Putina u zemlji. Tako je reč "mužik", zajedno sa rečima "perestrojka" "glasnost" (publicitet) i "sputnjik" ušla u engleski jezik, postepeno dobijajući današnje rusko značenje. U srpskom jeziku postoji izraz "pravi čovek". Sličan, ali sa dozom neke rafiniranosti.

Poslednjih decenija "mužik" je pouzdan, čvrst, ispravan čovek

A televizijski voditelj zaista poznaje predsednika Srbije. Sećam se da ga je pre tri godine intervjuisao u Beogradu i razgovarao sa njim.

Puštanje u proizvodnju vakcine na "Torlaku", postalo je na neki način simbol srpsko-ruskih odnosa. Vreme je kovidno, vreme bolesti i nevolja, a znak je dobar.

Pokrenuo se tok informacija i saznanja o Srbiji. Mnogi u Rusiji su saznali više o snažnom razvoju poslednjih godina, ove bliske slovenske zemlje. Posle najtežeg perioda 2000-ih godina, Srbija je stvorila jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi u poslednjih sedam-osam godina.

Saznali smo da Beograd blisko sarađuje sa Zapadom, Evropskom unijom i Istokom, sa Kinom. I sa Rusijom naravno. I da je Srbija na jednom od prvih mesta u svetu po broju vakcinisanih. Poslednja poseta Nikole Selakovića Moskvi, njegovi sastanci i pregovori sa Sergejem Lavrovom dodali su pozitivnu vrednost.

Foto: K. Mihajlović

Naravno, uspostavljanje farmaceutske saradnje neće radikalno promeniti kvalitet života u Rusiji ili u Srbiji, ali će ga poboljšati i pokazati kompatibilnost naših različitih, ali i bliskih mentaliteta, naših različitih ekonomija, ali ekonomija koje mogu da se dopunjuju međusobno. Ova saradnja zahteva širenje i novi zamah.

Postkovidni svet će preispitati koncept međunarodne bezbednosti. Spisak pretnji čovečanstvu će se korigovati. U prvi plan će izaći izazovi poput klimatskih promena, nekontrolisana migracija, obrazovanje, zdravlje i virusi. Virusi su jedna od najvećih pretnji čovečanstvu u 21. veku. Posla će ovde biti mnogo. Godine čak i decenije. Opasni patogeni će se sve češće probijati kroz razne barijere i razvijati se u ljudskoj populaciji.

Proizvodnja vakcina, naučni i praktični rad u toj oblasti učvrstiće poziciju Srbije u regionu i u svetu, uključiće zemlju u vodeći trend veka.

Beograd je učinio gotovo nemoguće u borbi sa kovidom

"Sputnjik V" je trenutno sertifikovan u 60 zemalja, što je tri milijarde stanovnika. To je ogromno tržište, tako da će potražnje za vakcinom biti. I ne samo na Balkanu. Evo i Evropska unija posle dugih dodatnih istraživanja će najverovatnije sertifikovati efektivan i ne tako skup "sputnjik V", mada se i pribojava konkurencije.

U Rusiji se čini se, treći talas kovida nije ni desio. Bolnice su 70 odsto prazne. Evo, već tri meseca procenat obolelih je na približno istom nivou, osam-devet hiljada zaraženih dnevno. Za zemlju poput Rusije to nije mnogo, mada je, naravno, svaka bolesna osoba tragedija. Vakcinisano je 15,5 miliona ljudi. Ako ga uporedimo sa Srbijom, onda je proporcionalno mnogo manje. Beograd je učinio gotovo nemoguće u borbi sa kovidom.

Ova decenija će biti veoma zanimljiva za Rusiju. Virus korona je potresao zemlju, uključujući i njenu zdravstvenu zaštitu. Pojavila se želja da se energičnije i pametnije razvija ekonomija. Neki od novih strateških projekata su zaista impresivni. Oni bi mogli krenuti napred moćnom, ali još uvek loše strukturiranom ruskom ekonomijom i ojačati rusko-srpsku ekonomsku saradnju uz veliku uzajamnu korist.

Foto: AP

Institut "Torlak"

Ali, o tome sledeći put.

Poželimo uspeh srpskom projektu proizvodnje antikovid vakcine. Uspeha i zdravlja srpskim prijateljima. Čuvajte se. I na kraju, proizvodnja u Zavodu "Torlak" skoro se poklopila sa lansiranjem prvog čoveka u kosmos pre 60 godina (12. aprila 1961.) taj čovek, Jurij Gagarin, takođe je bio pravi muškarac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice