JAPAN ODOBRIO LEK ZA KORONU: Uvedeno vanredno stanje do 11. maja

Tanjug

24. 04. 2021. u 23:05

EKSPERTSKI savet Ministarstva za zdravlje i rad Japana odobrilo je upotrebu leka “baricitinib” za lečenje kovida-19.

ЈАПАН ОДОБРИО ЛЕК ЗА КОРОНУ: Уведено ванредно стање до 11. маја

Foto: AP

Reč je o pilulama koje proizvodi američka kompanija Eli Lily, a koje se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa.

Japanska novinska agencija Kjodo objavila je da je kompanija zatražila dozvolu za upotrebu leka još u decembru, a da bi se te pilule u upotrebi za lečenje od infekcije izazvane korona virusom u Japanu mogle naći već narednog meseca.

Za to će biti potrebno i formalno odobrenje japanske vlade, prenosi Anadolija.

Pilule “baricitinib” dobile su dozvolu i u SAD, a koriste se kao dodatak antiviralnoj terapiji lekom “remdesivir”.

Japanska vlada do sada je za lečenje kovda-19 odobrila korišćenje lekova “remdesivir” i steroidni "deksametazon".

U Japanu je danas registrovano više od 5.500 novih slučajeva korona virusa, najviše u jednom danu u poslednja tri meseca.

Japanski premijer Jošihide Suga objavio je odluku o uvođenju vanrednog stanja za prefekture Tokio, Osaku, Kjoto i Hjogo, koja će biti na snazi od 25. aprila do 11. maja.

To je treće vanredno stanje za region Tokija i tri zapadne prefekture u nadi da će to pomoći u zaustavljanju ponovnog brzog širenja korona virusa uoči Olimpijskih igara u julu.

Proglašenje trećeg vanrednog stanja od pocetka pandemije je usledilo samo mesec dana po okončanju prethodnog vanrednog stanja u području Tokija.

U okviru najnovijih mera, dogovoreno je privremeno zatvaranje barova, šoping centara, zabavnih parkova, pozorišta i muzeja.

Škole će ostati otvorene, ali se od univerziteta traži da se vrate na onlajn nastavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024