PUNO POŠTOVANJE SUDSKIH ODLUKA: Dačić, Brnabić i Popović predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca

Novosti online

15. 04. 2021. u 17:13

PREDSEDNIK Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović, sastali su se danas sa predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

ПУНО ПОШТОВАЊЕ СУДСКИХ ОДЛУКА: Дачић, Брнабић и Поповић представницима Високог савета судства и Државног већа тужилаца

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Sastanak je organizovan u cilju sprovođenja aktivnosti 1.1.5.1 iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, koji je Vlada usvojila u julu 2020. godine.

Ova aktivnost podrazumeva uspostavljanje mehanizma za praćenje punog poštovanja sudskih odluka, kroz održavanje kvartalnih zajedničkih sastanaka između predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Narodne skupštine i Vlade, kako bi se podigla svest državnih službenika i političara o potpunom poštovanju sudskih odluka i rada sudova i javnih tužilaštava, kao i da kritikovanje odluka dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Učesnici sastanka naglasili su da se kritikovanjem i komentarisanjem sudskih odluka ne sme ugrožavati nezavisnost pravosuđa. Održavanje redovnih kvartalnih sastanaka je važno u cilju podizanja svesti i promovisanja poštovanja pravila ponašanja svih kada je u pitanju komentarisanje sudskih odluka i sudskih postupaka.

Narodna skupština Republike Srbije i Vlada su čvrsto opredeljeni da, u saradnji sa Visokim savetom sudstva i Državnim većem tužilaca, obezbede  sprovođenje merila  1.1.5.1. iz Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, odnosno unapređenje svesti da kritikovanje sudskih odluka predstavlja rizik po nezavisnost pravosuđa.

Učesnici sastanka istakli su da pristupanje Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi ne uključuje samo institucije, već i celokupno društvo. Zbog toga je važno da se te reforme razumeju i da svi akteri, kako građani tako i nosioci politika, aktivno učestvuju u stvaranju čvrstog pravnog okvira i pouzdanih institucija, koje će osigurati pravovremeno izvršenje pravde i garantovati zaštitu osnovnih prava građana Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Resavac

15.04.2021. 18:04

,,Komentarisanje sudskih odluka,,Kog suda,kojih sudija.Onih sto sprovode ,,nedorecene kretenske zakone,,Predsednik suda se na televiziji kliberi ko lud na prasno,kada se pricalo o Tijaninom zakonu.Stacemo sa onim starcem sto upucao lopova a posle umro.Gde je Kragujevac i kupovina diploma.Gde je onaj sto popustao sve siptarske zlocince.Gde su oni sto pisu optuznice za ratne zlocine.......ej bre,pa oni se pozivju na neke venecijanske komisije a gradjane ko.........Gde su ti pravnici kada se pisu zakoni,a ne dobijamo neke brljotine. Ja placam porez i od mojih para prima platu,a sta dobijam nesposobno,nefikasno sudstvo. Jos nesmem da ,,komentarisem,, ej bre ....