ŠTOPERICA I ZA MINISTRE? Moguće izmene Poslovnika Skupštine, tako da i ministrima bude ograničeno vreme za diskusiju, kao i poslanicima

S. S. R.

06. 04. 2021. u 10:31

NA poslednjoj sednici Skupštine, na kojoj su poslanici "propitivali" ministre - što je praksa svakog poslednjeg četvrtka u mesecu - parlamentarci su govorili samo 48 minuta, a članovi Vlade čak 132.

ШТОПЕРИЦА И ЗА МИНИСТРЕ? Могуће измене Пословника Скупштине, тако да и министрима буде ограничено време за дискусију, као и посланицима

Narodna skupština

Za tri sata, koliko traje ovo zasedanje, pitanje nisu stigli da postave ni socijalisti, ni naprednjaci.

Staru boljku Poslovnika, da poslanici imaju ograničeno vreme da pitaju, dok se tokom odgovora ministara ne uključuje štoperica, pokušaće da reši predsednik parlamenta Ivica Dačić.

- Prema Poslovniku poslanik ima ograničeno vreme, a ministri ne. Na skupštinskom kolegijumu ću pokrenuti ovo pitanje, da vidim možemo li da nađemo rešenje - istakao je Dačić.

- Trebalo bi izvršiti određene izmene i dopune Poslovnika koje bi omogućile svim grupama da postave pitanje, jer je zaista besmisleno da 180 poslanika izigrava publiku grupama od nekoliko poslanika, bez mogućnosti da uzmu aktivno učešće u razgovoru sa Vladom - kaže za "Novosti" Milenko Jovanov, iz SNS.

Potpredsednica tima SVM u parlamentu Elvira Kovač kaže za naš list da bi najbolje rešenje bilo promeniti Poslovnik:

- Dok se to ne desi mogao bi da se napravi dogovor sa ministrima da budu koncizni i da se za odgovore javljaju samo oni kojima je pitanje upućeno. Najbolje bi bilo uvesti vremensko ograničenje za odgovore, da mogu da govore i duže od osam minuta, koliko i poslanici, ali mora da postoji granica. Takođe, vrlo je bitno da ostane pravilo da se poslanik obraća poslednji i da na taj komentar, ministar nema pravo da odgovori.

POSLANICIMA PO OSAM MINUTA

Prema skupštinskom pravilniku, poslanik ima pravo da se javi tri puta za reč, u ukupnom trajanju od osam minuta. U prva dva uključenja može da govori po tri minuta, dok mu još dva minuta preostaju da da završnu reč i oceni da li je zadovoljan odgovorima tima iz Nemanjine 11. Prvo govore parlamentarci koji nisu članovi poslaničkih grupa, a zatim oni koji imaju klubove, od najmanjeg ka najbrojnijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)