SUD DONEO ODLUKU: Albanski zločinci na čelu sa Tačijem odgovaraju za logor u Vitini i masakr u Starom Gracku

Novosti online

30. 03. 2021. u 09:19

SUD za ratne zločine tzv. OVK u Hagu doneo je i formalnu odluku da je svako od devetoro zatočenika ilegalnog logora OVK u Vitini na Kosovu i Metohiji 1999. godine žrtva ratnih zločina, što je deo sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih.

СУД ДОНЕО ОДЛУКУ: Албански злочинци на челу са Тачијем одговарају за логор у Витини и масакр у Старом Грацку

Foto AP

Takođe, protiv njih je započeo i postupak za jezivi masakr u Starom Gracku gde je ubijeno 14 Srba.

Ilegalni logor tzv. OVK nalazio se u mestu Vrban u opštini Vitina na KiM tokom 1999. godine kada su u kući, prema prema optužnici Specijalizovanog suda u Hagu, pripadnici OVK držali najmanje devet osoba, među kojima je najviše bilo Srba.

Kako se navodi u optužnici, u tom logoru zatočenici su imali neadekvatnu hranu, vodu, medicinsku negu, i higijenu.

- Više pripadnika OVK svakodnevno je podvrgavalo zatočenike teškom premlaćivanju i psihičkom zlostavljanju. Pritvorenici su po celom telu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani i prisustvovali simulacijama ubistava. Takođe, zatočenici su mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritvorenika, vređani su, saslušavani i optuživani za zločine nad kosovskim Albancima i saradnju sa srpskim vlastima - piše u optužnici suda u Hagu.

U masakru u Starom Gracku ubijena su četiri člana porodice Janićijević — Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Počinioci zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika tzv. OVK.

Policija Unmika je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Grackom gde su sahranjeni ubijeni Srbi više puta je skrnavljeno i minirano.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)